Pământul, lovit de cea mai puternică furtună de radiații din 2017 încoace

12 06. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

Pata solară gigantică AR3697 a revenit în atenție chiar înainte de a se retrage din nou. Regiunea acestei pete solare, cunoscută anterior sub numele de AR3664, a produs furtuna geomagnetică istorică ce a dus la apariția aurorelor globale în luna mai. Cum s-a produs cea mai puternică furtună de radiații din ultimii 7 ani?

Sâmbătă (8 iunie), pata solară a emis o erupție solară de clasă M9.7, al doilea cel mai puternic tip pe scara de clasificare. Erupția a fost atât de puternică încât a produs cea mai puternică furtună de radiații din 2017 încoace, conform Centrului de Predicție a Vremii Spațiale (SWPC) al NOAA. Aceste tipuri de evenimente pot reprezenta un risc pentru operațiunile de lansare spațială și sateliți, și pot, de asemenea, perturba semnalele radio pe unde scurte.

Erupțiile solare sunt explozii intense de radiație electromagnetică care provin din pete solare de pe suprafața Soarelui. Ele sunt clasificate în grupe literale (X, M, C, B și A) în funcție de mărimea lor, erupțiile de clasă X fiind cele mai puternice. În cadrul fiecărei clase, numerele de la 1 la 10 (și peste pentru erupțiile de clasă X) indică puterea relativă a unei erupții. Asta înseamnă că erupțiile de clasă M, precum aceasta, sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasă X, dar de 10 ori mai puternice decât cele de clasă C, explică Space.com.

Evenimentul a fost înregistrat drept „puternic” (S3) pe Scara de Vreme Spațială pentru Furtuni de Radiație Solară a NOAA și a declanșat o întrerupere radio masivă în regiunea polară nordică.

Cea mai puternică furtună de radiații din ultimii 7 ani

După explozia de sâmbătă, protoni energetici care se mișcă rapid au început să se îndrepte spre Pământ.

La sosire, particulele au interacționat cu câmpul magnetic al Pământului și au fost direcționate către poli, unde au absorbit transmisiunile radio pe unde scurte. Acesta este cunoscut drept un eveniment de absorbție în zona polară (PCA), similar cu ceea ce s-a întâmplat în iulie 2023.

Erupția de clasă M9.7 de sâmbătă a lansat, de asemenea, o ejecție de masă coronală (CME) care a ajuns la atmosfera exterioară a Pământului pe 10 iunie și ar fi putut provoca o furtună geomagnetică.

Care vor fi condițiile în următoarele zile?

Deși nu se preconizează să fie la fel de puternică ca furtuna solară din mai, o avertizare de furtună geomagnetică de nivel G2 emisă de către SWPC al NOAA rămâne în vigoare. În condițiile potrivite, aurora a putut fi vizibilă în unele state din nord și din partea superioară a Vestului Mijlociu din SUA, din New York până în Idaho, în seara de luni (10 iunie).

Luni (10 iunie), regiunea 3697 a emis o erupție solară și mai puternică, de clasă X1.5 la ora 14:08 (ora României). Părți ale părții iluminate a Pământului ar fi putut experimenta pierderi temporare sau complete de semnale radio de înaltă frecvență (HF). Conform prognozei SWPC, activitatea solară este de așteptat să fie la niveluri minore până la moderate în următoarele câteva zile, pe măsură ce regiunea 3697 se rotește în afara vederii.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost găsită brumă pe Marte, într-un loc în care oamenii de știință au crezut că ar fi imposibil

Cea mai lentă stea neutronică i-a uimit pe astronomi

O planetă ciudată cu atmosferă „pufoasă”, descoperită la 1.800 de ani-lumină depărtare

Astronomii au detectat, în premieră, stele masive și magnetice dincolo de Calea Lactee