Home » Știință » Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?

Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?

Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.06.2024

De la „meșterit” până la recondiționări sau desene simple și pline de imaginație, creativitatea poate aduce un sentiment de pace și poate înăbuși nevoia de a cumpăra și mai multe lucruri sau haine.

Designerul Lou Rota a început să recondiționeze obiecte în urmă cu câțiva ani.

„Treceam pe lângă un magazin cu obiecte folosite și acolo erau întotdeauna grămezi șubrede de scaune care, deși aveau o formă grozavă, erau adesea în nuanțe de gri sau maro. Am cumpărat câteva și am început să experimentez, șlefuindu-le și acoperindu-le cu fâșii de hârtie din Financial Times”, a explicat Lou, potrivit BBC.

Nuanța plăcută de roz a ziarului a devenit un fundal pentru motivele pe care Rota le-a realizat folosind fotografii cu insecte. În scurt timp, un magazin de lux i-a preluat lotul.

Obiectele vechi, transformate în artă

„A fost ceva foarte satisfăcător să vezi o piesă pe rafturile pline de farmec ale unui magazin atât de cunoscut și să știi că a fost salvată de la un tomberon”, spune Rota.

Rota este doar unul dintre tot mai mulți artiști care găsesc noi modalități de a refolosi obiectele aruncate. În cartea „Broken: Mending and Repair in a Throwaway World”, Katie Treggiden, expertă în meșteșuguri și recondiționări, prezintă profilul a 28 de artiști, curatori și reparatori.

Acolo sunt incluși meșteri de la Linda Brothwell, o artistă din Bristol care și-a început cariera artistică prin cusutul și brodatul scaunelor tapițate adunate din metroul londonez, Aono Fumiaki, care a creat instalații din resturi adunate din orașele afectate de tsunami, până la fosta asistentă medicală Celia Pym, care coase manual obiecte precum pungi de hârtie și treninguri.

În prezent, lucrările lor se înscriu în narative mai profunde legate de consumul excesiv și pun întrebarea: ar putea creativitatea să ne ajute să nu mai facem cumpărături?

În ultimii ani, au fost efectuate cercetări care au arătat că societatea modernă, în care cumpărăturile au devenit o metodă de petrecere a timpului liber, este responsabilă pentru schimbările climatice.

Meșteritul, soluția împotriva navigării pe social media

În acest context, reutilizarea și recondiționarea capătă un nou sens, iar competențe precum cele ale lui Rota, Brothwell, Fumiaki și Pym – deja importante – vor fi și mai necesare.

„Creșterea popularității meșteșugurilor – a face ceva cu mâinile tale – mi se pare, de asemenea, un bun antidot pentru social media, unde orele sunt potențial irosite în timp ce derulezi fără să vezi nimic în schimbul timpului tău. Există ceva profund plăcut și liniștitor în legătură cu concentrarea, procesul fizic și produsul final, în special atunci când folosești pur și simplu materiale existente, mai degrabă decât să adaugi la masa de lucruri care există deja. Odată ce oamenii își dau seama cât de ușor este să facă ceva relativ impresionant, indiferent cât de artistici sunt sau nu, îi poți vedea cum se molipsesc de microbul reciclării și al meșteșugurilor”, mai spune Rita.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima

Tot mai mulți copii, încă de la 5 ani, suferă de anxietate sau depresie. Ce recomandă specialiștii?

Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!

Inteligența Artificială poate identifica anxietatea pe baza structurii creierului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase