Suplimentele cu ulei de pește pot crește riscul ca o persoană să dezvolte o afecțiune cardiacă sau un accident vascular cerebral, dar ar putea reduce riscul pentru cei care suferă deja o boală cardiovasculară, potrivit unui studiu efectuat recent.
Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași omega-3. Medicii din Marea Britanie recomandă cel puțin o porție de pește gras pe săptămână pentru a ajuta la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.
Pentru a afla câtă protecție oferă, de fapt, o echipă de cercetători din China, SUA, Marea Britanie și Danemarca a monitorizat starea de sănătate a peste 400.000 de participanți la UK Biobank timp de 12 ani.
Studiul a fost organizat pentru a estima asocierile dintre suplimentele de ulei de pește și noile cazuri de fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii), atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, precum și decesul la persoanele fără boli cardiovasculare diagnosticate. De asemenea, au evaluat dacă aceste suplimente au afectat evoluția afecțiunilor cardiace.
Cercetarea a constatat că, pentru cei care nu aveau nicio boală cardiovasculară cunoscută la începutul perioadei de monitorizare, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc crescut cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc crescut cu 5% de a suferi un accident vascular cerebral.
Pe de altă parte, pentru pacienții diagnosticați cu boli de inimă și pentru bărbații cardiaci, suplimentele de ulei de pește au fost asociate cu un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilație atrială la un atac de cord și cu 9% mai mic riscul de a trece de la insuficiență cardiacă la deces.
Pericolul ca pacienții sănătoși să ajungă să sufere un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o insuficiență cardiacă a fost cu 6% mai mare în cazul femeilor și cu 6% mai mare în cazul nefumătorilor, arată The Guardian.
De asemenea, efectul benefic a fost mai mare în cazul persoanelor în vârstă, unde riscul de trecere de la o stare de sănătate bună la deces a fost cu 11% și, respectiv, cu 7% mai mic.
Acesta a fost un studiu observațional, prin urmare, încă nu se pot trage concluzii cu privire la factorii cauzali, avertizează autorii. Și nici nu au fost disponibile informații nici despre doza sau formula suplimentelor de ulei de pește. Având în vedere că majoritatea participanților au fost albi, concluziile ar putea să nu se aplice la persoanele de alte etnii.
Activitatea fizică reduce stresul din creier și riscul de boli cardiovasculare
Vremea caldă crește riscul de boli cardiovasculare, a descoperit un studiu
Mâncatul devreme ajută inima și ne protejează de boli cardiovasculare
Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură