Home » Știință » O cercetătoare susține că bărbații, dar și alte mamifere, ar trăi mai mult prin castrare

O cercetătoare susține că bărbații, dar și alte mamifere, ar trăi mai mult prin castrare

O cercetătoare susține că bărbații, dar și alte mamifere, ar trăi mai mult prin castrare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2024

Fie că este vorba de fântâna tinereții sau de elixirul vieții, bărbații au fost în stare să călătorească  în întreaga lume în căutarea soluției de a-și spori longevitatea.

Răspunsul ar putea fi mai aproape decât cred, însă s-ar putea să nu le placă. Potrivit unui cercetător, se pare că, atunci când vine vorba de creșterea duratei de viață a unui mascul, „există o singură modalitate prin care poți interveni”: castrarea.

Cat Bohannon, autoarea cărții „Eve: How the Female Body Drove 200 Million Years of Human Evolution”, a declarat că cercetările sugerează faptul că o orhiectomie (îndepărtarea chirurgicală a testiculului) poate aduce câțiva ani considerabili în plus pentru bărbați.

Castrarea poate aduce câțiva ani în plus

Bohannon a spus că procedura este o „modalitate de a face ca mamiferele masculine să trăiască mai mult”.

Acest efect a fost observat la bărbații americani de la mijlocul secolului al XX-lea, care au fost instituționalizați (de obicei din cauza unor boli mintale) și castrați, precum și la eunucii coreeni. Studiile au arătat că bărbații castrați au trăit mai mult decât ceilalți.

În timp ce se credea că discrepanța duratei medii de viață era de natură comportamentală, de fapt „pare să aibă ceva profund legat de sistemul imunitar și de repararea celulară”, a spus ea. Bărbații „fac mai multe infecții” de-a lungul vieții și sunt mai multe diagnosticări „de cancer, iar prognosticul în multe cazuri tinde să fie un pic mai rău”, arată The Guardian.

Explicațiile, încă neclare

Un studiu publicat în 2012 a constatat că durata medie de viață a 81 de eunuci născuți între 1556 și 1861 a fost de 70 de ani, cu 14-19 ani mai mare decât durata de viață a bărbaților necastrați și cu un statut socioeconomic similar. Cercetătorii au concluzionat că studiul „susține ideea că hormonii sexuali masculini scad durata de viață a bărbaților”.

„Deci, de ce se întâmplă acest lucru? Mă tem că nu știm cu adevărat”, a spus Bohannon.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bărbații care au copii se confruntă cu un risc ascuns pentru sănătate

Un studiu arată că bărbații albi și bogați produc mai multe emisii decât femeile

Ce dietă este recomandată pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată?

Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase