Home » Știință » Cheltuim mai mulți bani atunci când plătim cu cardul, arată un studiu

Cheltuim mai mulți bani atunci când plătim cu cardul, arată un studiu

Publicat: 11.06.2024

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide (Australia) a descoperit că, atunci când folosim metode de plată fără cash, tindem să cheltuim mai mult.

Doctorandul Lachlan Schomburgk, de la Universitatea din Adelaide, care a condus studiul, spune că cercetarea a susținut existența unui „efect al plăților fără cash”, adică atunci când cheltuim mai mult folosind metode de plată fără cash.

Studiul sugerează că efectul plăților fără cash îi determină pe oameni să cheltuie mai mult atunci când cumpără produse care sunt de obicei folosite pentru a semnala statutul, cum ar fi bijuteriile. Cu toate acestea, efectul nu a fost observat atunci când oamenii făceau donații sau lăsau bacșiș.

Cheltuim mai mult atunci când plătim fără cash

„Contrar așteptărilor noastre, am constatat că plățile fără numerar nu duc neapărat la bacșișuri sau donații mai mari, în comparație cu plățile cash”, spune Schomburgk, care a realizat studiul împreună cu profesorul Arvid Hoffmann, de la Universitatea din Adelaide, și dr. Alex Belli, de la Universitatea din Melbourne (Australia).

„Acest lucru indică faptul că metodele tradiționale de colectare a banilor bazate pe numerar, cum ar fi borcanele pentru bacșiș sau borcanele pentru dorințe, sunt la fel de eficiente ca terminalele fără cash pentru a colecta bacșișuri sau donații”, spune cercetătorul, citat de Phys.org.

Schomburgk spune că consumatorii ar trebui să fie atenți la metoda de plată pe care o folosesc pentru a plăti bunuri sau servicii, deoarece acest lucru i-ar putea ajuta să cheltuie mai puțin, ceea ce este deosebit de important în actuala criză a costului vieții.

„Pentru a preveni cheltuirea a mai mult decât este planificat, le recomandăm consumatorilor să aibă cash în loc de carduri ori de câte ori pot, deoarece acest lucru acționează ca o metodă de autocontrol”, spune Schomburgk.

„Când folosesc numerar, oamenii numără și predau fizic bancnotele și monedele, făcând actul de a cheltui mai evident. Dacă nu se predă nimic fizic, este ușor să pierzi urma cheltuielilor. Tranziția către o societate fără cash pare aproape inevitabilă. Cred că această cercetare este crucială deoarece pune în lumină un aspect trecut cu vederea al acestei tranziții: modul în care metodele de plată ne influențează comportamentul de cheltuire. Această înțelegere ne poate ajuta să luăm decizii mai informate de achiziție”, continuă acesta.

Firmele care încă nu acceptă plata cu cardul ar putea să rateze potențiale venituri

Studiul, publicat în Journal of Retailing, oferă informații utile și pentru afaceri și factori de decizie.

„Companiile ar trebui să fie conștiente că dacă nu îmbrățișează revoluția plăților fără numerar, ar putea să-și pericliteze neintenționat potențialul de venit”, spune Schomburgk.

„Iar factorii de decizie ar trebui să le comunice persoanelor nefamiliarizate cu tranzacțiile fără cash, cum ar fi oamenii care nu au conturi bancare, despre potențialul metodelor fără numerar de a duce la cheltuieli excesive”, declară cercetătorul.

Schomburgk spune că trebuie făcute cercetări suplimentare, având în vedere că progresele tehnologice dau naștere unor metode noi de plată.

„Atât serviciile de tip cumpără-acum-plătește-mai târziu, cât și plățile cu criptomonede au unele caracteristici unice care pot să aibă o influență interesantă asupra comportamentului de plată”, spune Schomburgk.

„Având în vedere noutatea lor, există în prezent puține cercetări academice pe ambele subiecte, ceea ce este o zonă unde cred că sunt necesare cercetări viitoare”, spune el.

Această cercetare a fost realizată prin analiza a 71 de lucrări de cercetare publicate și nepublicate din 17 țări, incluzând date de la peste 11.000 de participanți unici.

„Prin această meta-analiză, am identificat factorii cheie care fac efectul plăților fără cash mai puternic sau mai slab, pe care studiile individuale nu le-au putut găsi. Făcând acest lucru, am descoperit noi perspective care au fost adesea trecute cu vederea de către alți cercetători în studiile individuale”, spune Schomburgk.

Vă recomandăm să citiți și:

Felul cum arătăm ar fi fost decis chiar înainte de naștere, arată un studiu

De ce sunt oamenii diferiți de cimpanzei deși împărtășim 98,8% din ADN?

Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală

Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase