Home » Știință » Succes colosal pentru megaracheta Starship! A zburat mai bine de 1 oră pe orbita Pământului

Succes colosal pentru megaracheta Starship! A zburat mai bine de 1 oră pe orbita Pământului

Credit foto: AFP/SpaceX/Profimedia
Publicat: 06.06.2024

Megaracheta Starship de la SpaceX a fost programată pentru un nou test de zbor joi, 6 iunie, începând cu ora 15:00 (ora României). 

ACTUALIZARE ORA 17:03 Al patrulea test de zbor pentru Starship și boosterul Super Heavy a fost un succes major! Mai trebuie menționat și faptul că imaginile în direct cu racheta pe orbita Pământului au fost transmite prin Starlink, iar transmisiunea nu a fost întreruptă nici măcar în timpul manevrelor de amerizare. Este o zi de mare sărbătoare la SpaceX!

ACTUALIZARE ORA 16:55 Racheta Starship a amerizat cu succes în Oceanul Indian!

ACTUALIZARE ORA 16:53 Au trecut 1 oră și 3 minute de la lansare, iar Starship se pregătește de aterizare. Racheta este momentan la o altitudine de 13 kilometri.

ACTUALIZARE ORA 16:10 Elon Musk a transmis că centrul de control a primit semnalul mult așteptat de la Starship, încă aflată pe orbita Pământului. Nu se știe deocamdată de ce, dar camerele de filmare de pe rachetă nu mai funcționează momentan. Este așteptată acum revenirea rachetei la rampă.

Urmărește mai jos lansarea și revenirea pe Pământ:

Sursa: Spaceflight Now via YouTube

ACTUALIZARE ORA 15:58 Boosterul a revenit cu succes pe Pământ și a efectuat o amerizare în Golful Mexicului.

ACTUALIZARE ORA 15:50 Megaracheta Starship a fost lansată! Acesta este cel de-al patrulea test de zbor pentru Starship și Super Heavy.

ACTUALIZARE ORA 15:48 SpaceX anunță că încărcarea combustibilului pentru Starship și boosterul Super Heavy este gata. Mai sunt câteva minute până la lansare! De asemenea, transmisiunea în direct îl arată și pe Elon Musk în camera de control, alături de unul dintre copiii săi.

ACTUALIZARE ORA 15:02 Transmisiunea în direct a început, iar ora preconizată pentru lansarea megarachetei Starship este 15:50 (ora României).


Știrea inițială:

Lansarea rachetei Starship va fi transmisă în direct de SpaceX începând cu ora 14:30 (ora României). Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi. Urmărește pagina DESCOPERĂ.ro pentru informații de ultimă oră!

Împreună, Starship și boosterul Super Heavy formează cea mai puternică rachetă din lume. Atunci când cele două componente sunt reunite, vehiculul spațial atinge o înălțime de 122 de metri, alături de cele 39 de motoare Raptor, transmite Space.com.

NASA și-a unit forțele cu SpaceX

Sistemul de lansare Starship a fost dezvoltat pentru a fi complet reutilizabil și cu scopul de a călători spre destinații din spațiul îndepărtat cum ar fi Luna și Marte, dar nu numai. NASA și-a unit forțele cu SpaceX și împreună au de gând să trimită din nou astronauți pe Lună în anul 2026.

Dar înainte ca Starship să reușească o aselenizare, racheta trebuie să ajungă în spațiu și să execute o reintrare completă și perfectă în atmosfera Pământului. Ei bine, acesta este motivul pentru testul de zbor de joi, 6 iunie 2024.

Dacă totul va decurge conform planului, zborul ar trebui să dureze în jur de o oră.

Cel mai recent test de zbor pentru Starship

Până acum, SpaceX a efectuat alte trei teste de zbor cu Starship și boosterul Super Heavy. În aprilie 2023, debutul a fost un eșec, iar rampa de lansare a fost distrusă, precum și racheta. Apoi, în noiembrie 2023, un alt test a sfârșit în eșec, racheta nefiind capabilă să ajungă în spațiu.

Cel mai recent test pentru Starship, din martie a.c., a fost un succes parțial: cea mai puternică rachetă din lume a ajuns în spațiu pentru prima dată, însă Starship și Super Heavy au fost pierdute înainte să atingă țintele prestabilite pentru revenirea pe Pământ.

Dar, totuși, ce se întâmplă dacă și acest zbor va avea un final nefericit? Dacă ar fi să luăm în considerare antecedentele, este puțin probabil ca Starship să-și execute misiunea impecabil. Însă, fiecare eșec a însemnat experiență și noi informații pe care SpaceX le-a folosit pentru a îmbunătăți conceptul și procesele. De asemenea, notează NewScientist, compania condusă de Elon Musk a dovedit că învață din greșeli și este capabilă să facă progrese rapide și semnificative cu fiecare lansare, fie eșuată sau de succes.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Resturi din rachetele Starship ale SpaceX, de vânzare pe Internet

Final exploziv pentru al treilea test de zbor al Starship, cea mai puternică rachetă din lume

Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a explodat după o nouă lansare

Lansarea Starship a acoperit un oraș întreg cu un strat gros de murdărie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase