Home » Știință » În sfârșit, lansare cu succes pentru Boeing și Starliner! Doi astronauți NASA, în drum spre Stația Spațială Internațională

În sfârșit, lansare cu succes pentru Boeing și Starliner! Doi astronauți NASA, în drum spre Stația Spațială Internațională

Publicat: 05.06.2024

Boeing a lansat cu succes prima misiune Starliner, capsula reutilizabilă concepută pentru a transporta echipaje pe Stația Spațială Internațională (ISS) și alte destinații pe orbita joasă a Pământului.

Echipajul de la bord este format din doi astronauți NASA, comandantul de zbor Butch Wilmore și pilotul Suni Williams. Cei doi vor testa capabilitățile sistemului Starliner, inclusiv lansarea, andocarea și întoarcerea pe Pământ.

După un popas de o săptămână la bordul stației spațiale, capsula Starliner și echipajul se vor întoarce pe Terra. Astronauții sunt așteptați să aterizeze într-o zonă din Vestul Statelor Unite ale Americii.

Starliner, lansată la bordul unei rachete Atlas V

Decolarea a avut loc miercuri, 5 iunie, la ora 17:52 (ora României). Capsula a fost lansată la bordul unei rachete Atlas V de la ULA (United Launch Alliance). Lansarea a fost amânată de mai multe ori, inițial fiind programată pentru data de 6 mai, atunci când a fost anulată cu două ore înainte de decolare.

Urmăriți mai jos lansarea transmisă în direct de NASA:

Sursa: NASA TV/YouTube

A fost apoi reprogramată pentru 1 iunie, însă și atunci a fost amânată cu doar câteva minute înainte din cauza unei erori de computer de la sol, potrivit LiveScience.

Andocarea capsulei Starliner la ISS este programată pentru joi, 6 iunie, la ora 19:15 (ora României).

Un parteneriat între NASA și companii private

Testul de miercuri, 5 iunie este al doilea pentru Boeing cu destinația ISS și al treilea test în total. Acest ultim test de zbor „va valida sistemul de transport, inclusiv rampa de lansare, racheta, nava spațială, capabilitățile operaționale pe orbită și întoarcerea pe Pământ cu astronauții la bord”, a transmis agenția spațială americană.

Boeing a dezvoltat capsula Starliner ca parte a programului comercial de la NASA, un parteneriat între agenție și companiile private pentru a transporta astronauți în orbita joasă a Pământului după scoaterea din uz a navetelor spațiale în 2011. Capsula Crew Dragon de la SpaceX a fost concepută în cadrul aceluiași parteneriat și deja a efectuat 10 misiuni de succes de la începutul operațiunilor în 2020.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fost angajat și denunțător de la Boeing, găsit mort în parcarea unui hotel

Boeing ar fi furat tehnologia folosită de NASA în programul Artemis

Încă un incident cu un avion Boeing 737! Pilotul s-a întors de urgență pe aeroport

Schimbări majore în fruntea Boeing! Ce se întâmplă cu directorul executiv și președintele?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase