Home » Știință » Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților

Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților

Publicat: 09.06.2024

Adolescenții care se confruntă cu dependența de Internet suferă schimbări în creier care pot duce la comportamente și tendințe de dependență suplimentare, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la UCL (Anglia).

Cercetătorii, în studiul publicat în PLOS Mental Health, au analizat 12 articole implicând 237 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, cu un diagnostic formal de dependență de internet între 2013 și 2023.

Dependența de Internet a fost definită drept incapacitatea unei persoane de a-i rezista impulsului de a utiliza internetul, influențând negativ starea lor de bine psihologică, precum și viața socială, academică și profesională.

Studiile au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf) pentru a inspecta conectivitatea funcțională (modul în care regiunile creierului interacționează între ele) a participanților cu dependență de internet, atât în repaus, cât și în timpul realizării unor sarcini.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Efectele dependenței de internet au fost observate în multiple rețele neuronale din creierul adolescenților. A existat o combinație de activitate crescută și redusă în părțile creierului care sunt activate în repaus (rețeaua modului implicit).

În același timp, a fost observată o scădere generală a conectivității funcționale în părțile creierului implicate în gândirea activă (rețeaua de control executiv).

S-a descoperit că aceste schimbări duc la comportamente și tendințe de dependență la adolescenți, precum și la schimbări comportamentale asociate cu abilitățile intelectuale, coordonarea fizică, sănătatea mintală și dezvoltarea, scrie Medical Xpress.

„Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare în care oamenii trec prin schimbări semnificative în biologie, cogniție și personalitate. Drept urmare, creierul este deosebit de vulnerabil la impulsurile legate de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului, dorințele de a utiliza mouse-ul sau tastatura și consumul de media”, a declarat Max Chang, autor principal al studiului.

„Descoperirile studiului nostru arată că acest lucru poate duce la schimbări comportamentale și de dezvoltare potențial negative care ar putea afecta viața adolescenților. De exemplu, aceștia ar putea avea dificultăți în menținerea relațiilor și a activităților sociale, ar putea minți despre activitatea online și ar putea experimenta obiceiuri alimentare neregulate și somn perturbat”, continuă Chang.

Dependența de Internet, o problemă globală în creștere

Smartphone-urile și laptopurile devenind tot mai accesibile, dependența de Internet este o problemă în creștere la nivel global. Cercetările anterioare au arătat că oamenii din Marea Britanie petrec peste 24 de ore pe săptămână online și, dintre cei chestionați, mai mult de jumătate au raportat că sunt dependenți de internet.

Între timp, Ofcom a constatat că dintre cei 50 de milioane de utilizatori de internet din Marea Britanie, peste 60% au spus că utilizarea internetului le-a influențat negativ viața, făcându-i să întârzie sau să-și neglijeze treburile casnice.

„Nu există nicio îndoială că internetul are anumite avantaje. Cu toate acestea, atunci când începe să afecteze viața de zi cu zi, este o problemă. Recomandăm ca tinerii să impună limite de timp pentru utilizarea zilnică a internetului și să fie conștienți de implicațiile psihologice și sociale ale petrecerii de prea mult timp online”, a spus Irene Lee, autoare a studiului.

„Sperăm că descoperirile noastre vor demonstra modul în care dependența de internet modifică conexiunea dintre rețelele cerebrale în adolescență, permițându-le medicilor să evalueze și să trateze mai eficient debutul dependenței de internet”, a adăugat Chang.

Cum ar putea fi abordată dependența de internet?

„Clinicienii ar putea prescrie tratamente care vizează anumite regiuni ale creierului sau ar putea sugera psihoterapie sau terapie de familie care să abordeze simptomele cheie ale dependenței de internet. Educația parentală privind dependența de internet este o altă posibilă cale de prevenire dintr-o perspectivă de sănătate publică. Părinții care sunt conștienți de semnele timpurii și de debutul dependenței de internet vor gestiona mai eficient timpul petrecut în fața ecranului, impulsivitatea și vor minimiza factorii de risc asociați dependenței de internet”, continuă cercetătorul.

Cercetările privind utilizarea scanărilor RMNf pentru a investiga dependența de internet sunt în prezent limitate și studiile au avut eșantioane mici de adolescenți. Aceste studii au fost, de asemenea, în principal din țările asiatice. Studiile viitoare vor trebui să facă comparații cu rezultatele din eșantioane occidentale pentru a oferi mai multe informații despre intervenția terapeutică.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Munca în grădină, mai ales la oraș, are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu

Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos

Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase