Home » Știință » Cercetătorii au descoperit că vulcanii erup în prezent pe planeta Venus

Cercetătorii au descoperit că vulcanii erup în prezent pe planeta Venus

Publicat: 07.06.2024

Utilizând datele radar ale misiunii Magellan de la NASA, cercetătorii au detectat caracteristici de curgere a fluxurilor vulcanice în două regiuni diferite de pe Venus: pe flancul vestic al Sif Mons și în partea vestică a Niobe Planitia.

Atmosfera groasă a lui Venus a făcut dificilă observarea directă a suprafeței planetei. Cu toate acestea, cartografierea radar globală realizată în anii 1990 de către nava spațială Magellan a arătat că suprafața lui Venus este acoperită de numeroși vulcani și a fost probabil modelată de o activitate vulcanică extinsă în trecutul său – deși rolul vulcanismului în prezentul geologic al planetei a rămas neclar, scrie SciNews.

Cu toate acestea, dovezile unei activități mai recente de la o gură de aerisire vulcanică de pe suprafața planetei au fost identificate în datele Magellan în 2023.

În noul studiu, cercetătorul Davide Sulcanese de la Universitatea d’Annunzio și colegii săi au analizat două seturi de date radar Magellan obținute în 1990 și 1992 pentru a căuta dovezi ale activității vulcanice. Ei au găsit modificări de suprafață care ar putea indica vulcanismul în două zone în care sunt prezente caracteristici vulcanice, situate pe flancul vestic al Sif Mons și în vestul Niobe Planitia.

Atmosfera lui Venus a făcut dificilă observarea directă a suprafeței planetei

După ce au analizat diferitele surse posibile, autorii sugerează că aceste variații au fost probabil cauzate de fluxuri de lavă proaspătă. Ei sugerează că Venus este o planetă activă din punct de vedere geologic în prezent, dar și că vulcanismul actual este destul de răspândit.

Totodată, susțin că activitatea vulcanică de pe Venus este comparabilă cu cea de pe Pământ, indicând că Venus este mai activă din punct de vedere vulcanic decât se credea anterior.

,,Analizând fluxurile de lavă pe care le-am observat în două locații de pe planetă, am descoperit că activitatea vulcanică de pe Venus ar putea fi comparabilă cu cea de pe Pământ”, a declarat Dr. Sulcanese.

,,Interpretăm aceste semnale ca fiind fluxuri de-a lungul pantelor sau câmpiilor vulcanice care pot devia ca un fluid în jurul unor obstacole, cum ar fi vulcanii scut”, a adăugat Dr. Marco Mastrogiuseppe, cercetător la Universitatea Sapienza din Roma.

,,După ce am eliminat alte posibilități, am confirmat că cea mai bună interpretare a noastră este că acestea sunt noi fluxuri de lavă”.

Fluxuri de lavă proaspătă

,,Aceste noi descoperiri ale activității vulcanice recente de pe Venus oferă dovezi convingătoare cu privire la tipurile de regiuni pe care ar trebui să le vizăm cu viitoarea misiune VERITAS a NASA, atunci când aceasta va ajunge pe Venus„, a declarat Dr. Suzanne Smrekar, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA și cercetător principal pentru VERITAS.

,,Nava noastră spațială va avea o suită de abordări pentru identificarea schimbărilor de la suprafață care sunt mult mai cuprinzătoare și cu o rezoluție mult mai mare decât imaginile Magellan.”

,,Dovezile de activitate, chiar și în datele Magellan cu rezoluție mai mică, supraîncarcă potențialul de a revoluționa înțelegerea noastră a acestei lumi enigmatice.”

Rezultatele au fost publicate în revista Nature Astronomy.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost pierdut contactul cu singura sondă trimisă de oameni la planeta Venus

Oamenii de știință ar fi descoperit unde a dispărut toată apa de pe Venus

Un experiment arată că ar putea exista viață pe Venus

A fost detectat oxigen pe Venus atât pe partea de zi, cât și cea de noapte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase