Home » Știință » Test de cultură generală. Ce înseamnă SPF?

Test de cultură generală. Ce înseamnă SPF?

Publicat: 10.06.2024

O zi la plajă este incompletă fără senzația lipicioasă a cremei de protecție solară care lasă dungi albe pe obraji. O folosim pentru că știm că trebuie. Dermatologii ne-au învățat că trebuie să folosim o cremă de protecție solară cu un SPF ridicat. Dar ce înseamnă SPF?

Ce înseamnă SPF? SPF-ul de pe crema de protecție solară reprezintă factorul de protecție solară (sun protection factor), o măsură relativă a timpului în care crema te va proteja de razele ultraviolete (UV).

Razele UVB afectează în principal stratul exterior al pielii, epiderma. Acestea sunt responsabile de arsurile solare și de unele tipuri de cancer de piele la suprafață.

Bronzul este un semn că celulele pielii au fost afectate

Soarele emite și raze UVA, care pot penetra în stratul inferior al pielii, numit dermă. Razele UVA sunt asociate de obicei cu bronzul.

Totuși, culoarea mai închisă a pielii este un semn al deteriorării celulelor din dermă. Numerele SPF se referă de obicei doar la razele UVB, dar unele creme de protecție solară pot proteja și împotriva razelor UVA.

Ce înseamnă SPF și cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta?

Cum indică SPF-ul cât timp ești protejat? Să spunem că pielea ta se arde de obicei după 30 de minute de stat afară și ai o cremă de protecție solară cu SPF 15. Înmulțești 30 cu SPF-ul, în acest caz 15. Asta înseamnă că ești protejat teoretic pentru 450 de minute (adică 7,5 ore), dar reține că aceasta este o estimare teoretică.

Majoritatea cremelor de protecție solară se vor uza mult mai repede din cauza expunerii la elemente și a aplicării incorecte. Se recomandă să reaplici crema la fiecare două ore. De asemenea, procentajul de raze UVB de care ești protejat crește odată cu SPF-ul, deși marginal. SPF 15 blochează 93% din razele UVB, SPF 30 blochează 97%, iar SPF 100 blochează 99%, notează Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?

Ar putea veninul unei broaște să fie un nou antidepresiv?

Oamenii ar putea încetini îmbătrânirea, iar cercetătorii cred că au aflat secretul

O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor de risc comun

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase