Home » Știință » Cum apare embrionul uman? Un studiu pe celule stem dezvăluie noi detalii

Cum apare embrionul uman? Un studiu pe celule stem dezvăluie noi detalii

Publicat: 10.06.2024

Un studiu pe celule stem a dezvăluit noi detalii despre modul în care apare embrionul uman, ceea ce ar putea fi benefic într-o zi pentru dezvoltarea tratamentului pentru fertilitate.

Studiul condus de Living Systems Institute al Universității din Exeter a dezvăluit modul în care celulele embrionare timpurii decid dacă vor contribui la formarea fătului sau la sacul vitelin de susținere. Lucrarea este publicată în Cell.

Înțelegerea acestei decizii este importantă, deoarece sacul vitelin este esențial pentru dezvoltarea ulterioară în uter.

Producerea numărului corect de celule care formează sacul vitelin poate fi esențială pentru tratamentul infertilității prin utilizarea embrionilor fertilizați in vitro (FIV).

Doar un număr limitat de cercetări pot fi efectuate direct pe embrioni umani.

Benefic pentru dezvoltarea tratamentului pentru fertilitate

Echipa de cercetare, care a inclus Universitatea din Edinburgh, a folosit, prin urmare, celule stem naive, care sunt capabile să producă toate tipurile de celule și structuri ale embrionului timpuriu. Ei au conceput modele de celule stem pentru a studia formarea fondatorilor sacului vitelin, numiți hipoblaste.

Descoperirea cheie constă în identificarea unui semnal critic care acționează în timpul unei ferestre scurte de timp, mai puțin de o zi, pentru a declanșa transformarea celulelor în hipoblast.

Semnalul este o proteină numită factor de creștere a fibroblastului, care este produsă în interiorul embrionului. Studiile anterioare nu observaseră importanța acestui semnal la embrionii umani. Noile descoperiri arată că procesele inițiale care formează un embrion și țesuturile de susținere ale acestuia sunt similare la om și la alte mamifere, scrie Phys.org.

Identificarea unui semnal critic

,,Descoperirile noastre oferă informații despre modul în care se formează proporțiile corecte ale diferitelor tipuri de celule în embrionul uman timpuriu. Sperăm că cercetările noastre vor aduce beneficii în viitor pentru tratamentul infertilității”, a explicat autorul principal, Dr. Ge Guo, de la Living System Institute din cadrul Universității din Exeter.

,,Acest studiu arată puterea modelelor bazate pe celule stem pentru a dezvălui modul în care embrionul uman începe să se dezvolte. Acesta marchează o etapă importantă în cercetarea pe celule stem și modele embrionare, oferind un cadru pentru cercetările viitoare privind dezvoltarea timpurie a embrionului uman„, a precizat și profesorul Austin Smith, directorul Institutului Living Systems al Universității din Exeter.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un judecător a citat Biblia și a stârnit o dezbatere aprinsă despre embrioni

Cercetătorii japonezi au crescut embrioni de șoareci în spațiu pentru prima oară

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

Un embrion de dinozaur în stare perfectă de conservare, descoperit în China

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase