Home » Știință » Un studiu arată că râurile conțin de două ori mai multe metale toxice decât acum 30 de ani

Un studiu arată că râurile conțin de două ori mai multe metale toxice decât acum 30 de ani

Un studiu arată că râurile conțin de două ori mai multe metale toxice decât acum 30 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2024

Râurile de munte din statul american Colorado sunt roșiatice și par pline de rugină, de vină fiind schimbările climatice, potrivit unui studiu.

O creștere a cantității de metale grele toxice a fost, de asemenea, observată în cursurile de apă din Arctica, ceea ce a dus la îngrijorarea potrivit căreia acest fenomen ar putea fi mai răspândit decât se credea inițial.

De la Anzi până la Alpii europeni, cercetătorii au observat o creștere a metalelor grele în cursurile de apă montane în ultimele decenii, dar nu a fost clar ce determină această tendință. Analizând 40 de ani de date privind chimia apei din 22 de cursuri de apă montane din Colorado, oamenii de știință au descoperit că, de fapt, concentrațiile de cupru, zinc și sulfat s-au dublat în ultimii 30 de ani, arată The Guardian.

Concentrațiile de metale din râuri, dublate în 30 de ani

Studiul a constatat că vremea mai uscată și reducerea debitului cursurilor de apă „poartă” jumătate din vină pentru această creștere.

A fost luată în considerare și topirea gheții subterane, care a dus la expunerea mai multor roci la apele din adâncuri, eliberând apoi metalele pe care le conțin.

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Totuși, chiar dacă avem de-a face cu diluarea apei bogate în metale, este puțin probabil ca această contaminare să reprezinte o preocupare semnificativă în momentul în care apa ajunge în orașele și pe câmpurile din aval.

Pe de altă parte, pentru comunitățile montane, apa ar putea avea nevoie de un tratament suplimentar pentru a fi sigură. Și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, este posibil ca problema să capete cu totul alte proporții și să afecteze un număr mai mare de comunități din întreaga lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice îngrijorează producătorii de bere și de înghețată

Ce putem face fiecare, la nivel individual, pentru a combate schimbările climatice?

Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase