Home » Știință » Cazurile noi de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie

Cazurile noi de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie

Cazurile noi de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2024

Cazurile diagnosticate de cancer de piele au atins un nivel record în Marea Britanie, potrivit unei analize recente, care arată că cele mai multe cazuri au fost identificate în special în rândul persoanelor în vârstă.

Noile cazuri au crescut cu aproape o treime, de la 21 la 28 la fiecare 100.000 de persoane, perioadele de referință pentru studiu fiind 2007-2009 și 2017-2019, potrivit cifrelor Cancer Research UK (CRUK). Analiza arată că se observă o creștere de 57% în rândul persoanelor de peste 80 de ani și o creștere de 7% în rândul celor cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, notează The Guardian.

Se crede că diferența de procente dintre cele două categorii de vârstă reflectă o mai mare conștientizare în rândul persoanelor mai tinere a legăturii dintre lumina ultravioletă (UV) și riscul de melanom. Persoanele mai în vârstă știau mai puțin despre pericolele bronzului, drept urmare ele au fost prima generație expusă la boom-ul vacanțelor cu pachete ieftine care a început în anii 1960.

Tinerii, mai conștiincioși decât seniorii

Directorul executiv al CRUK, Michelle Mitchell, a declarat că este „îngrijorător” numărul de persoane diagnosticate cu melanom de cancer de piele în Marea Britanie.

„Faptul că majoritatea acestor cazuri pot fi prevenite subliniază importanța ca oamenii să ia în serios siguranța la soare”, spune aceasta.

Previziunile organizației arată că anul acesta în Marea Britanie va fi diagnosticat un număr record de 20.800 de cazuri, dintre care aproximativ 17.000 sunt prevenibile. Aproape 90% din melanom este cauzat de expunerea excesivă la lumina UV, care poate deteriora ADN-ul din piele.

„Arsurile solare nu apar doar atunci când este cald”

În ciuda creșterii constante a numărului de cazuri, se așteaptă ca numărul deceselor cauzate de melanom să continue să scadă. Evoluția în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul au dublat durata de supraviețuire a melanomului în ultimii 50 de ani. Aproape nouă din zece adulți diagnosticați cu acest tip de cancer în Anglia acum supraviețuiesc încă 10 ani sau mai mult.

„Dacă te arde soarele chiar și doar o dată la doi ani se poate tripla riscul de a dezvolta cancer de piele. Fie că vă bucurați de vremea bună în străinătate sau aici, acasă, este important să vă protejați de prea mult soare, mai ales dacă vă ardeți ușor. Amintiți-vă că arsurile solare nu apar doar atunci când este cald. Se poate întâmpla și în zilele mai răcoroase sau mai înnorate”, a declarat dr. Claire Knight, de la Cancer Research UK.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o posibilă legătură între tatuaje și un tip de cancer

Cum au încercat egiptenii să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani?

Cum ar putea bacteriile intestinale să ajute pacienții cu cancer de sân?

Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase