Home » Știință » Ce sunt PFAs, substanțele care nu dispar aproape niciodată?

Ce sunt PFAs, substanțele care nu dispar aproape niciodată?

Ce sunt PFAs, substanțele care nu dispar aproape niciodată?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.06.2024

Substanțele toxice au fost identificate peste tot, de la căpșuni la haine impermeabile. Cât de mult ar trebui să ne îngrijorăm?

Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAs sau chimicale eterne) sunt un grup de substanțe chimice care au fost utilizate în producție și adăugate în produsele de consum începând cu anii 1950. Acestea permit îndepărtarea grăsimii și a murdăriei de pe covoare și textile, protejează echipamentele industriale de deteriorarea termică și de coroziune.

De asemenea, sunt utilizate în motoarele cu reacție, dispozitivele medicale, sistemele de refrigerare, industria construcțiilor și dispozitivele electrice.

Substanțele care nu dispar aproape niciodată

Cu toate acestea, substanțele PFA pot avea nevoie de sute sau chiar mii de ani pentru a se degrada după ce produsele în care au fost folosite sunt aruncate. Acest lucru înseamnă că, dacă se scurg în sol sau în apă (ceea ce se întâmplă adesea) ar putea rămâne acolo timp de secole.

De asemenea, substanțele se pot deplasa, ceea ce înseamnă că nu trebuie să locuiți în apropierea unei fabrici de produse chimice sau a unei gropi de gunoi pentru a fi expuși. Și se pot acumula în timp în țesuturile ființelor vii, inclusiv ale oamenilor, notează The Guardian.

Acest lucru este îngrijorător, deoarece cel puțin unele PFAS au fost asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat, imunitatea scăzută și diverse tipuri de cancer.

Pe de altă parte, există mii de astfel de substanțe chimice și, în timp ce toxicitatea unora dintre ele este bine cunoscută, altele sunt potențial mai puțin toxice sau nu au fost studiate, așa că nu știm dacă sunt dăunătoare.

Care să fie alternativele la PFAs?

De cele mai multe ori, există alternative. De exemplu, produsele de consum, cum ar fi tigăile sau uniformele școlare, nu au nevoie de acoperiri antiaderente sau rezistență la pete pentru a fi eficiente. Tigăile din fontă sau din oțel inoxidabil funcționează, de asemenea, în timp ce un burete umed îndepărtează rapid majoritatea petelor.

Producătorii pot dezvolta, de asemenea, înlocuitori chimici, cum ar fi spumele de stingere a incendiilor fără PFAS, care sunt utilizate în prezent în multe aeroporturi, inclusiv în Heathrow din Londra.

Cu toate acestea, fabricarea lor necesită timp și există unele substanțe chimice cu întrebuințare industrială importantă pentru care nu există în prezent înlocuitori. În egală măsură, tranziția prea rapidă la alternative ar putea crea și alte probleme.

„Există unele lucruri de care vom avea în continuare nevoie pentru a fi impermeabile sau rezistente la pete, iar dacă interzicem PFAS prea repede, există șansa să ajungem să folosim un alt produs care să fie, de asemenea, persistent și bioacumulativ. Avem nevoie de investiții și de cercetare în alternative care sunt atât eficiente, cât și verificate ca fiind mai bune pentru noi”, spune Stephanie Metzger, consilier politic pe probleme de produse chimice durabile la Royal Society of Chemistry din Marea Britanie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Fermierul cu doișpe clase” care a demascat una dintre cele mai mari conspirații din istorie

Cercetătorii au găsit microplastice în cheagurile de sânge din inimă, creier și picioare

Au fost găsite „concentrații semnificative” de microplastice în testiculele umane

Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase