Home » Știință » Dieta mediteraneană, asociată cu un risc de deces mai scăzut în rândul femeilor

Dieta mediteraneană, asociată cu un risc de deces mai scăzut în rândul femeilor

Publicat: 06.06.2024

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, SUA au identificat și evaluat mecanismele de bază care pot explica reducerea cu 23% a riscului de mortalitate în cazul femeilor americane care au urmat dieta mediteraneană.

Beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene au fost raportate în mai multe studii, dar există date limitate pe termen lung privind efectele acesteia la femeile din SUA și nu se înțelege prea bine de ce dieta poate reduce riscul de deces.

Într-un nou studiu care a urmărit mai mult de 25.000 de femei americane inițial sănătoase timp de până la 25 de ani, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit că participantele care mâncau conform dietei aveau un risc cu până la 23% mai mic de mortalitate.

Cercetătorii au găsit dovezi ale unor schimbări biologice care ar putea ajuta la explicarea acestui fapt. Ei au detectat modificări ale biomarkerilor metabolismului, inflamației, rezistenței la insulină și nu numai. Rezultatele sunt publicate în JAMA.

,,Pentru femeile care vor să trăiască mai mult, studiul nostru spune că trebuie să aibă grijă la dietă. Vestea bună este că urmarea unui model alimentar mediteranean ar putea duce la reducerea cu aproximativ un sfert a riscului de deces pe o perioadă de peste 25 de ani, cu beneficii atât pentru cancer, cât și pentru mortalitatea cardiovasculară, principalele cauze de deces la femei (și bărbați) în SUA și la nivel global”, a declarat autorul principal Samia Mora, MD, cardiolog și director al Centrului pentru Metabolomică Lipidică de la Brigham.

Un risc cu până la 23% mai mic de mortalitate

Dieta mediteraneană este o dietă diversă, bazată pe plante, bogată nuci, semințe, fructe, legume, cereale integrale, leguminoase. Principala grăsime este uleiul de măsline (de obicei extravirgin), iar dieta include în plus un consum moderat de pește, carne de pasăre, lactate, ouă și alcool, și un consum rar de carne, dulciuri și alimente procesate.

Studiul actual a investigat beneficiul pe termen lung al aderării la o dietă mediteraneană la o populație din SUA recrutată în cadrul Women’s Health Study și a explorat mecanismele biologice care pot explica beneficiile pentru sănătate ale dietei. Investigatorii studiului au evaluat un panou de aproximativ 40 de biomarkeri reprezentând diverse căi biologice și factori de risc clinic.

Biomarkerii metabolismului și inflamației au avut cea mai mare contribuție, urmați de lipoproteinele bogate în trigliceride, adipozitatea, rezistența la insulină, scrie Medical Xpress.

Cercetătorii au găsit dovezi ale unor schimbări biologice

,,Cercetarea noastră oferă o perspectivă semnificativă în domeniul sănătății publice: chiar și modificări modeste ale factorilor de risc stabiliți pentru bolile metabolice – în special cei legați de metaboliți cu molecule mici, inflamație, lipoproteine bogate în trigliceride, obezitate și rezistență la insulină – pot aduce beneficii substanțiale pe termen lung în urma unei diete mediteraneene”, a declarat autorul principal Shafqat Ahmad, Ph.D., profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Uppsala din Suedia și cercetător în cadrul Centrului pentru Metabolomică Lipidică și al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham.

,,Această descoperire subliniază potențialul încurajării unor obiceiuri alimentare mai sănătoase pentru a reduce riscul general de mortalitate”.

Studiul actual identifică unele căi biologice importante care pot ajuta la explicarea riscului de mortalitate din toate cauzele. Cu toate acestea, autorii notează unele limitări cheie, inclusiv faptul că studiul s-a limitat la femei de vârstă mijlocie și mai în vârstă, bine educate, profesioniste în domeniul sănătății, care erau predominant non-hispanice și albe.

Studiul s-a bazat pe chestionare privind frecvența alimentară și pe alte măsuri auto-raportate, cum ar fi înălțimea, greutatea și tensiunea arterială. Dar punctele forte ale studiului includ scara mare și perioada lungă de urmărire.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu amplu dezvăluie modul în care dieta mediteraneană ar putea afecta creierul

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență

Cum dieta mediteraneană ar putea combate disfuncția erectilă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase