Home » Știință » Care este cea mai bogată țară din lume? Răspunsul depinde de cum formulăm întrebarea

Care este cea mai bogată țară din lume? Răspunsul depinde de cum formulăm întrebarea

Publicat: 05.06.2024

A întreba care este cea mai bogată țară din lume este ca și cum ai întreba care este cea mai bună rețetă pentru cină: pare o întrebare rezonabilă, până în momentul în care încerci să răspunzi și realizezi că lipsesc niște contexte destul de importante.

Sigur, de obicei credem că știm ce înseamnă: care națiune, când îi aduni totalul activelor și îi scazi pasivele, are cel mai mare număr rămas la final? Și aceasta este cu siguranță o modalitate de a măsura bogăția unei țări, dar nu este singura metodă.

Deci, care este cea mai bogată țară din lume? Ei bine, depinde cum formulăm întrebarea.

Cea mai bogată țară după averea totală a gospodăriilor

Să începem cu această măsură: valoarea netă totală a activelor unei țări minus valoarea totală a pasivelor sale. După acest standard, probabil că nu veți fi surprinși să aflați că SUA ia locul întâi, cu o avere totală de aproape 140 de trilioane de dolari, conform UBS Global Wealth Report 2023.

Asta nu înseamnă doar bani „pentru o viață confortabilă”, ci bani „care te dau afară din casă”. Numărul este cu 150% mai mare decât al celei de-a doua cea mai bogată națiune, China, un „sărac” în comparație, cu doar 84 de trilioane de dolari. Numărul este mai mare decât al întregului continent european; este depășit doar de întregul continent asiatic luat în ansamblu.

Țara cea mai bogată după averea medie pe cap de locuitor

Doar pentru că o țară ocupă locul de frunte în topurile financiare internaționale, nu înseamnă că este un paradis pentru cei care locuiesc acolo. Privind la averea medie pe cap de locuitor, adică suma medie a averii deținută de fiecare individ din țară, vedem o poveste foarte diferită, cu locul întâi ocupat de Elveția.

Cetățenii acestei țări mici, faimoasă pentru neutralitatea sa și, ocazional, pentru explozivitatea sa, dețin în medie puțin peste 685.000 de dolari de persoană, cu destul de mult în plus față de cei 551.000 de dolari deținuți de „americanul mediu”. Și, în funcție de sursele pe care le consultați, există o altă țară care bate SUA în ceea ce privește averea medie pe cap de locuitor: experții de la Statista plasează micul stat Luxemburg cu o medie de aproape 586.000 de dolari, scrie IFL Science.

Cea mai bogată țară după averea mediană pe cap de locuitor

Strâns legată de averea medie este averea mediană pe cap de locuitor, adică suma deținută de persoana care se află exact la mijloc. Asta înseamnă că în țară sunt tot atâți oameni mai bogați decât această persoană câți sunt mai săraci decât ea și astfel, spre deosebire de averea medie, numărul este mai puțin susceptibil de a fi influențat de câțiva oameni ultra-bogați din vârf.

După această măsurătoare, SUA nu intră nici măcar în top 10, conform Global Wealth Report, situându-se pe locul 13. Pe primul loc se află Belgia, unde cetățeanul median are o avere de puțin sub 250.000 de dolari; următoarea pe listă este Australia, care a coborât de pe primul loc de anul trecut; Hong Kong ocupă locul al treilea.

Țara cu cei mai mulți miliardari și țara cu cea mai mică rată a sărăciei

În funcție de persoana pe care o întrebi, fie SUA este „acasă” pentru cei mai mulți miliardari, cu 813 indivizi pe listă, fie China, cu 814. Indiferent dacă China ocupă primul loc sau are în jurul a 400 de miliardari, un lucru pare a fi clar: numărul din SUA este în creștere, în timp ce China pierde miliardari de la an la an.

A avea cei mai mulți miliardari în țară ar putea fi un lucru de lăudat în anumite cercuri, dar majoritatea dintre noi avem mult mai multe șanse să ajungem în sărăcie decât bogați. Dar în ce națiune este cel mai puțin probabil să se întâmple acest lucru?

Aceasta este Slovenia. „Prin adoptarea unor practici precum furnizarea gratuită a educației în grădinițe, Slovenia a devenit una dintre țările cu cele mai scăzute rate ale sărăciei din lume. Acesta este motivul pentru care ocupă primul loc pe lista noastră”, explică site-ul financiar Insider Monkey.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire

Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase