Home » Știință » Un nou gel contraceptiv masculin funcționează mai rapid și mai bine

Un nou gel contraceptiv masculin funcționează mai rapid și mai bine

Publicat: 08.06.2024

Un nou gel contraceptiv masculin care combină doi hormoni, acetat de segesteronă (denumit Nestorone) și testosteron, suprimă producția de spermă mai repede decât metodele experimentale similare pe bază de hormoni pentru controlul nașterii, potrivit unui nou studiu.

,,Dezvoltarea unei metode contraceptive sigure extrem de eficiente și reversibile în mod fiabil pentru bărbați este o nevoie nesatisfăcută”, a declarat cercetătorul principal Diana Blithe, doctor în medicină, șef al Programului de dezvoltare a contraceptivelor de la National Institutes of Health (NIH) din Bethesda, Md. ,,În timp ce studiile au arătat că unii agenți hormonali pot fi eficienți pentru contracepția masculină, debutul lent al suprimării spermatogenetice reprezintă o limitare.”

Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver din cadrul NIH finanțează studiul, care a inclus 222 de bărbați care au efectuat cel puțin 3 săptămâni de tratament zilnic cu gelul contraceptiv.

Gelul conținea 8 miligrame de acetat de segesteron și 74 mg de testosteron. Bărbații au aplicat gelul o dată pe zi pe fiecare omoplat.

Ce conține gelul?

La începutul studiului, cercetătorii au măsurat suprimarea producției de spermatozoizi prin obținerea de teste de spermă la intervale de 4 săptămâni. Pragul considerat eficient pentru contracepție a fost de 1 milion sau mai puțin de spermatozoizi pe mililitru de spermă, a precizat Blithe.

Majoritatea participanților la studiu (86%) au atins acest număr de spermatozoizi până în săptămâna 15, au raportat cercetătorii. În rândul acestor bărbați, producția de spermă a fost suprimată la o perioadă mediană, sau de mijloc, de mai puțin de 8 săptămâni de tratament cu segesteron-testosteron.

Blithe a declarat că studiile anterioare privind contraceptivele hormonale masculine administrate prin injecții au arătat un timp median între 9 și 15 săptămâni pentru ca producția de spermă să fie suprimată, scrie EurekAlert.

,,Un timp mai rapid până la suprimare poate crește atractivitatea și acceptabilitatea acestui medicament pentru potențialii utilizatori”, a spus Blithe.

Bărbații au aplicat gelul o dată pe zi pe fiecare omoplat

Tratamentul cu testosteron singur scade producția de spermă, cu un timp median de 15 săptămâni, dar adăugarea de acetat de segesteron accelerează timpul și scade doza de testosteron necesară pentru a suprima producția de spermă față de testosteronul singur, mai arată cercetătorii.

În regimul zilnic de gel de segesteron-testosteron, nivelurile sanguine de testosteron sunt menținute în intervalul fiziologic pentru a menține funcția sexuală normală și alte activități dependente de androgeni.

Etapa de suprimare a spermei a studiului internațional de fază 2b al gelului de segesteron-testosteron s-a încheiat. Studiul continuă să testeze eficacitatea contraceptivului, siguranța, acceptabilitatea și reversibilitatea contracepției după întreruperea tratamentului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Papa Francisc a criticat armele și contraceptivele

Toate contraceptivele hormonale „au un risc ușor crescut de cancer mamar”

Terapia hormonală și contraceptivele orale cresc riscul de AVC în primul an de tratament

Pastila contraceptivă pentru bărbați a avut o eficiență de 99% la șoareci, fără efecte adverse

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase