Home » Știință » Bărbații care au copii se confruntă cu un risc ascuns pentru sănătate

Bărbații care au copii se confruntă cu un risc ascuns pentru sănătate

Publicat: 07.06.2024

Mai târziu în viață, tații au o sănătate cardiacă mai precară în comparație cu ceilalți bărbați, potrivit rezultatelor primului studiu longitudinal și multietnic din SUA care a analizat paternitatea și sănătatea cardiovasculară.

Deși au existat variații în funcție de vârsta la care bărbații au devenit tați și de originea etnică a participanților, se pare că stresul și responsabilitățile legate de rolul de părinte ar putea face mai dificilă menținerea unor obiceiuri sănătoase pentru inimă.

Cercetătorii americani sugerează că studiul lor evidențiază domeniile în care tații ar putea fi mai bine sprijiniți de comunitățile lor și de profesioniștii din domeniul sănătății.

,,Modificările pe care le-am constatat în ceea ce privește sănătatea inimii sugerează că responsabilitatea suplimentară a îngrijirii copiilor și stresul tranziției către paternitate ar putea face dificilă pentru bărbați menținerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi o dietă sănătoasă și exerciții fizice”, spune primul autor al studiului, medicul internist și pediatru John James Parker de la Universitatea Northwestern.

Parker și colegii săi au analizat datele colectate de la 2.814 bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care au fost monitorizați timp de până la 18 ani.

Tații au o sănătate cardiacă mai precară

Sănătatea cardiacă a fost evaluată printr-o combinație de auto-raportări privind dieta, exercițiile fizice și obiceiurile de fumat, precum și prin măsurători înregistrate ale indicelui de masă corporală, tensiunii arteriale, colesterolului și nivelului de glucoză din sânge, scrie ScienceAlert.

Pe lângă faptul că sănătatea cardiacă era de obicei mai precară în cazul taților în comparație cu cei care nu fuseseră niciodată părinți, aceasta era mai proastă în cazul bărbaților care deveniseră tați la 25 de ani sau mai tineri – în special în cazul bărbaților de culoare și hispanici – iar acest grup avea și rate de mortalitate mai mari.

Potrivit echipei care a realizat studiul, o serie de factori ar putea juca un rol în aceste statistici. De exemplu, este posibil ca tații mai tineri să fie mai puțin stabili din punct de vedere financiar și să aibă mai puține șanse de a avea flexibilitate atunci când vine vorba de a-și lua liber de la serviciu.

,,De multe ori ne concentrăm pe sănătatea mamelor și a copiilor și nici nu ne gândim la tați, dar sănătatea lor are o influență majoră asupra familiei”, spune Parker. ,,Pentru a îmbunătăți sănătatea familiilor, trebuie să luăm în considerare relația multidirecțională dintre mame, tați, alți îngrijitori și copii.”

Stresul și responsabilitățile legate de rolul de părinte

Datele nu dovedesc o legătură directă de cauză și efect, iar diferențele de sănătate dintre grupuri nu au fost uriașe – deși au fost semnificative din punct de vedere statistic. Având în vedere că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în rândul bărbaților din SUA, este o asociere care merită investigată.

Interesant este că, atunci când se iau în considerare toate cauzele, rata generală de mortalitate a taților a fost mai mică decât cea a celor care nu sunt tați.

După ce rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, singurul subgrup rasial și etnic cu o rată mai mică de deces în rândul taților a fost cel al bărbaților de culoare. Aceasta sugerează că a deveni tată ar putea fi benefic pentru bărbații de culoare, poate prin promovarea unui stil de viață mai sănătos.

După cum subliniază cercetătorii, sănătatea taților nu îi afectează doar pe bărbați, ci și familiile din jurul lor.

Cercetarea a fost publicată în AJPM Focus.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai celebru tată a 13 copii legitimi şi nelegitimi

Tot mai mulți copii, încă de la 5 ani, suferă de anxietate sau depresie. Ce recomandă specialiștii?

Ar putea oxitocina, numită și „hormonul fericirii”, să combată singurătatea?

Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase