Home » Știință » A fost creată planta care purifică aerul

A fost creată planta care purifică aerul

A fost creată planta care purifică aerul
Lionel Mora, cofondatorul Neoplants, ținând în mâini planta Neo Px. Foto: Profimedia
Publicat: 07.06.2024

Planta care purifică aerul poate părea o plantă verde obișnuită, dar numele său evocă ceva mult mai apropiat de un robot sau de o rachetă interstelară.

Neo Px este o plantă creată prin bioinginerie capabilă să purifice aerul din interior la o scară fără precedent, fiind prima dintr-o lungă serie de astfel de organisme super-puternice.

„Este echivalentul a până la 30 de plante de apartament obișnuite în ceea ce privește purificarea aerului. Nu doar va captura, dar va și elimina și recicla unii dintre cei mai nocivi poluanți pe care îi poți găsi în interior”, a spus Lionel Mora, cofondator al start-upului Neoplants.

Cea mai puternică funcție pentru o plantă

Cu cinci ani în urmă, antreprenorul l-a întâlnit pe Patrick Torbey, cercetător în editarea genomului, care visa să creeze organisme vii „cu funcții”.

„Erau plante în jurul nostru și ne-am gândit că cea mai puternică funcție pe care le-am putea-o adăuga ar fi să purifice aerul”, a spus Mora, în timpul unui tur al unei sere închiriate în Lodi, California.

Protejate de intemperii, câteva mii de plante pothos modificate, verzi cu pete albe, își așteptau rândul să fie puse în ghivece, împachetate și expediate. Start-upul francez a început să-și vândă primele produse în Statele Unite în aprilie, notează Phys.org.

Statele Unite au fost o piață de început deosebit de promițătoare, deoarece mulți americani folosesc deja la scară largă purificatoare de aer.

„Facem tot posibilul să trimitem cât mai multe plante în fiecare săptămână, dar nu este suficient pentru a satisface cererea de acum”, a spus Mora.

Cât de căutată este planta care purifică aerul?

Americanii au o apreciere deosebită pentru aerul mai curat, având în vedere toate „problemele asociate cu incendiile de vegetație”, care au devenit o problemă „tot mai mare” în țară, a spus Mora.

„Unul dintre poluanții care rezultă din combustie este benzenul, pe care îl țintim”, a adăugat el.

Aerul din interior poate fi de două până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, în principal din cauza compușilor organici volatili (COV). COV sunt poluanți gazoși care se pot acumula în interior și pot afecta calitatea aerului și sănătatea.

Deschiderea ferestrelor nu ajută prea mult deoarece poluarea cu COV poate proveni din solvenți, adezivi și vopsele și, prin urmare, se poate ascunde în produsele de curățenie, mobilier și pereți.

„Acești compuși chimici sunt asociați cu o serie de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv cancer”, în special pentru tineri, bătrâni și persoanele deja vulnerabile, a spus Tracey Woodruff, profesoară de științe reproductive la Universitatea din California, San Francisco.

„Pot provoca efecte legate de respirație sau efecte asupra sănătății reproductive… precum rezultate adverse ale sarcinii, naștere prematură, avorturi spontane, precum și tulburări neurologice precum Parkinson”, a spus ea.

O relație de simbioză

Planta care purifică aerul, Neo Px, nu absoarbe ea însăși chimicalele. Planta este vândută la un preț de pornire de 120 de dolari cu pachete de pulbere care conțin un microbiom, esențialmente o tulpină bacteriană.

„Această bacterie colonizează rădăcinile, solul și frunzele plantei”, a spus Torbey, directorul tehnologic al companiei, la laboratorul său de cercetare din Saint-Ouen, Franța.

Bacteria „absoarbe COV pentru a crește și a se reproduce. Planta este acolo pentru a crea acest ecosistem pentru bacterii. Deci avem un sistem simbiotic între plante și bacterii”, a spus el.

În viitor, Neoplants plănuiește să producă plante modificate genetic al căror metabolism va face direct munca de purificare a aerului. Și pe termen lung, oamenii de știință speră să abordeze problemele legate de încălzirea globală.

„Am putea crește capacitatea copacilor de a captura CO2”, a spus Torbey.

Sau „să dezvoltăm semințe care sunt mai rezistente la secetă”, a adăugat Mora.

Viziunea lor, împreună cu expertiza științifică a echipei, l-au determinat pe managerul de produs de la Google Vincent Nallatamby să investească în start-up încă de la început.

Acum deține propria plantă pothos îmbogățită cu bacterii, care stă neobservată în sufrageria sa din San Francisco, deja bine aprovizionată cu plante de apartament de toate dimensiunile.

„Mai mult soția mea are grijă de ele, cu excepția acesteia. Aceasta e a mea!”, a glumit el, arătând către Neo Px.

„Sunt adesea sedus de obiectele tehnologice și vreau să le aduc acasă. Aceasta a fost una dintre primele dăți când nu am avut probleme să-mi conving soția”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol

Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Munca în grădină, mai ales la oraș, are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase