A fost găsită legătura dintre alimentele ultraprocesate și insomnie, o problemă de care suferă aproximativ o treime dintre adulți.
O analiză a tiparelor alimentare și de somn, raportată în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, arată o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și insomnia cronică, independent de caracteristicile sociodemografice, stilul de viață, calitatea dietei și starea de sănătate mintală.
„Într-o perioadă în care tot mai multe alimente sunt puternic procesate și tulburările de somn sunt frecvente, este important să evaluăm legătura dintre alimentele ultraprocesate și insomnie”, explică dr. Marie-Pierre St-Onge, investigatoare principală la Division of General Medicine și Center of Excellence for Sleep & Circadian Research din cadrul Department of Medicine al Columbia University (SUA).
În timp ce studiile anterioare au examinat nutrienți sau suplimente alimentare în legătură cu somnul (de exemplu, proteine, magneziu), acest studiu este inovator deoarece evaluează un tipar alimentar dincolo de nutrienți și alimente specifice și arată că gradul de procesare al alimentelor poate avea relevanță pentru sănătatea somnului.
„Echipa noastră de cercetare a raportat anterior asocieri între tiparele alimentare sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, și un risc redus de insomnie și calitate slabă a somnului (atât transversal cât și longitudinal), și a legat dietele bogate în carbohidrați de un risc crescut de insomnie. Consumul de UPF este în creștere la nivel mondial și a fost legat de numeroase afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și cancerul”, adaugă dr. St-Onge.
Pentru a examina aportul alimentar în relație cu somnul, acest studiu epidemiologic de amploare a folosit datele NutriNet-Santé de la peste 39.000 de adulți francezi. Acest mare studiu de cohortă a fost ideal pentru a aborda această întrebare, având în vedere includerea variabilelor de somn și a multiplelor zile de informații detaliate despre dietă, notează Medical Xpress.
Datele au fost colectate la fiecare șase luni între 2013 și 2015 de la adulți care au completat multiple înregistrări dietetice de 24 de ore și au oferit informații despre simptomele de insomnie. Definiția insomniei s-a bazat pe criteriile furnizate de DSM-5 și ICSD-3.
Participanții au raportat că aproximativ 16% din energia consumată provenea din UPF și aproape 20% au raportat insomnie cronică. Persoanele care au raportat insomnie cronică au consumat un procentaj mai mare din aportul lor energetic din UPF. Asocierea dintre consumul crescut de UPF și insomnie a fost evidentă atât la bărbați, cât și la femei, dar riscul a fost ușor mai mare la bărbați.
„Este important de notat că analizele noastre au fost de natură transversală și observațională și nu am evaluat asocierea longitudinală. Deși datele nu stabilesc cauzalitatea, studiul nostru este primul de acest fel și contribuie la cunoștințele existente despre UPF”, spune Pauline Duquenne, de la Sorbonne Paris Nord University și Paris Cité University.
Alte limitări ale studiului includ dependența de date auto-raportate și posibila clasificare greșită a unor alimente. Se recomandă precauție atunci când se generalizează rezultatele, deoarece NutriNet-Santé include un procentaj mai mare de femei și de persoane cu statut socioeconomic ridicat în comparație cu populația generală franceză, deși consumul de UPF a fost similar cu un eșantion național reprezentativ.
Investigatorii recomandă ca studiile viitoare să testeze cauzalitatea și să evalueze asocierile în timp. Cu toate acestea, ei sfătuiesc persoanele cu dificultăți de somn să își examineze dieta pentru a determina dacă UPF-urile ar putea contribui la problemele lor de somn.
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor