Cunoștințele noastre cu privire la efectele pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății sunt în prezent slabe și nu există prea multe cercetări în acest domeniu. Acum, un grup de la Universitatea Lund din Suedia a investigat asocierea dintre tatuaje și limfom.
Noul studiu, publicat în eClinicalMedicine, sugerează că tatuajele ar putea fi un factor de risc pentru cancerul în sistemul limfatic, sau limfom. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe analize pe această temă.
,,Am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin intermediul registrelor populației. Aceste persoane au fost apoi împerecheate cu un grup de control de același sex și vârstă, dar fără limfom. Participanții la studiu au răspuns la un chestionar despre factorii legați de stilul de viață pentru a determina dacă erau sau nu tatuați”, spune Christel Nielsen, cercetător la Universitatea Lund care a condus studiul.
În total, întregul studiu a inclus 11.905 persoane. Dintre acestea, 2.938 de persoane au avut limfom când aveau între 20 și 60 de ani.
Dintre acestea, 1.398 de persoane au răspuns la chestionar, în timp ce numărul participanților din grupul de control a fost de 4.193. În grupul cu limfom, 21% erau tatuați (289 de persoane), în timp ce 18% erau tatuați în grupul de control fără diagnostic de limfom (735 de persoane).
,,După ce am luat în considerare alți factori relevanți, cum ar fi fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare în rândul celor care au fost tatuați. Este important de reținut că limfomul este o boală rară și că rezultatele noastre se aplică la nivel de grup. Rezultatele trebuie acum să fie verificate și investigate în continuare în alte studii, iar astfel de cercetări sunt în curs de desfășurare”, spune Nielsen.
O ipoteză pe care grupul de cercetare al lui Nielsen a avut-o înainte de studiu a fost aceea că dimensiunea tatuajului ar afecta riscul de limfom. Ei s-au gândit că un tatuaj pe tot corpul ar putea fi asociat cu un risc mai mare de cancer în comparație cu un fluture mic pe umăr, de exemplu. În mod neașteptat, zona suprafeței corporale tatuate s-a dovedit a nu conta.
,,Nu știm încă de ce s-a întâmplat acest lucru. Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de dimensiune, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care la rândul său poate declanșa cancerul. Imaginea este, așadar, mai complexă decât am crezut inițial.”
Majoritatea oamenilor își fac primul tatuaj la o vârstă fragedă, ceea ce înseamnă că sunt expuși la cerneala de tatuaj pentru o mare parte din viață.
,,Știm deja că, atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo și sistemul imunitar este activat. O mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde se depune”, spune Nielsen.
Grupul de cercetare va continua acum cu studii pentru a vedea dacă există vreo asociere între tatuaje și alte tipuri de cancer, scrie Medical Xpress.
De asemenea, ei doresc să facă și alte cercetări suplimentare cu privire la alte boli inflamatorii pentru a vedea dacă există o legătură cu tatuajele.
Misterul tatuajelor lui Ötzi, Omul Ghețurilor
Un studiu șocant arată ce conține cu adevărat cerneala folosită la tatuaje
Adevărul despre tatuajele vikinge. Arta corporală a nordicilor e încă învăluită în mister
Tuşurile colorate folosite la tatuaje, interzise de Uniunea Europeană