Un studiu recent a arătat că, atunci când coaja de banane este uscată și măcinată într-o făină, aceasta poate fi transformată în produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de grâu.
Atunci când produsele experimentului au fost gustate, consumatorii au declarat că au fost la fel de mulțumiți de arome ca și în cazul prăjiturilor cu zahăr.
Îmbogățite cu bucăți din coji de banane, de exemplu, fursecurile cu zahăr realizate în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.
Pe de altă parte, dacă au fost adăugate prea multe, prăjiturile au fost oarecum maro și tari, probabil din cauza fibrelor suplimentare. Dar atunci când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5 la sută coajă de banană, textura prăjiturilor a atins un echilibru mult mai atrăgător, scrie ScienceAlert.
Ca un bonus, produsele s-au păstrat bine și pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.
În timp ce studiul a analizat doar consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii din coji de banane în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare.
Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturii din coji de banane a constatat că învelișul galben al fructului oferă o culoare alimentară naturală produsului copt, precum și un plus nutrițional.
Un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10 % din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.
Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40 la sută din greutatea unei banane se află în coaja sa și, de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată.
Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, despre care s-a constatat, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma.
Studiul a fost publicat în ACS Food Science & Technology.
Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?
Captură record de cocaină în Spania, găsită printre cutii de banane
De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?
O broască a călătorit peste 6.000 de kilometri pe un pachet de banane