Home » Știință » Test de cultură generală. Câți dintre oamenii din lume sunt stângaci?

Test de cultură generală. Câți dintre oamenii din lume sunt stângaci?

Publicat: 05.06.2024

Ești mai degrabă stângaci sau dreptaci? Cu excepția cazului în care ai un număr mare de prieteni stângaci, ai putea să observi cât de rar întâlnești astfel de persoane. Câți dintre oamenii din lume sunt stângaci?

Câți dintre oamenii din lume sunt stângaci? Răspunsul este: doar 1 din 10 oameni este stângaci.

Deși nimeni nu a reușit să explice definitiv acest lucru, există multe ipoteze care s-au conturat de mai bine de un secol, iar dovezile indică o anumită influență genetică. De ce? Pentru că procentajul de stângaci este aproximativ același oriunde pe glob.

Câți dintre oamenii din lume sunt stângaci?

Cei dintre voi care loviți o minge în mod regulat conștientizați că există asimetrii naturale pe tot corpul: probabil veți alege un picior în favoarea celuilalt atunci când șutați.

Aceste asimetrii se pot găsi peste tot, de la picioare până la urechi, ochi și structura creierului, explică Hannah Fry, citată de Science Alert.

Dacă ridici degetul mare cu brațul întins și te uiți la el cu un ochi și apoi cu celălalt, ochiul care pare să arate degetul cel mai aproape de tine este cel mai puternic. De asemenea, probabil că tendința este să răspunzi la telefon sau să asculți cu o ureche mai degrabă decât cu cealaltă, aceea este urechea cea mai puternică.

Dar de ce nu sunt persoanele stângace și cele dreptace născute într-un raport de aproximativ 50:50?

Unii experți sugerează că cooperarea socială de-a lungul a mii de ani a făcut ca dreptacii să fie predominanți. Cu alte cuvinte, atunci când comunitățile acționează împreună în ceea ce privește împărțirea uneltelor și a spațiilor de locuit, folosirea predominantă a aceleiași mâini ca toți ceilalți este benefică.

Aranjamentul intern al creierului

Alții sugerează că este vorba despre modul în care creierul este aranjat în două emisfere, jumătatea stângă controlând partea dreaptă a corpului, iar jumătatea dreaptă controlând partea stângă a corpului. Dacă creierul majorității oamenilor folosește emisfera stângă pentru a controla limbajul intens și abilitățile motorii fine, se crede că această tendință face ca mâna dreaptă să fie mai dominantă.

De fapt, una dintre ipotezele mai neobișnuite pentru a explica raritatea stângăciei este că o mutație genetică din trecutul nostru îndepărtat a determinat ca centrele de limbaj ale creierului uman să se deplaseze către emisfera stângă, determinând astfel predominanța dreptacilor, explica Alasdair Wilkins pentru io9 în 2011.

Și deși genetica probabil are un rol important în determinarea mâinii dominante, probabil că acesta nu este întregul răspuns. Părinții stângaci au mai multe șanse să aibă copii stângaci decât părinții dreptaci, lucru care poate fi observat chiar și în uter, dar ei totuși tind să aibă mai mulți copii dreptaci, în general.

Pot răspunde genele la întrebarea „câți dintre oamenii din lume sunt stângaci”?

Cercetătorii au avut dificultăți în identificarea exactă a genelor care sunt responsabile pentru creșterea șanselor de a fi stângaci.

În 2019, o analiză a 400.000 de înregistrări individuale a relevat primele regiuni genetice asociate cu predominanța unei mâini, patru regiuni, mai precis. Dar alte cercetări sugerează că probabil există zeci de gene care au un rol în determinarea scrierii cu mâna stângă sau cu cea dreaptă.

În plus, alte studii au legat factori precum nivelurile de estrogen și poziția la naștere de diferite grade de stângăcie și „dreptăcie”.

Pe scurt, se pare că sunt multe aspecte de luat în considerare, iar cercetătorii au dificultăți în a le lega pe toate. Asta înseamnă că încă nu putem spune exact de ce v-ați născut stângaci sau dreptaci, dar oamenii de știință lucrează din greu pentru a găsi un răspuns.

Și când vor face acest lucru, vor trebui să explice și de ce unii dintre noi sunt ambidextri.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman

Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?

Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției

Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase