Home » Știință » Ce s-ar putea ascunde într-o gaură uriașă de pe suprafața planetei Marte?

Ce s-ar putea ascunde într-o gaură uriașă de pe suprafața planetei Marte?

Foto: UAHiRISE/captură YouTube
Publicat: 31.05.2024

Oamenii care vor vizita planeta Marte au nevoie de adăposturi care să îi protejeze de radiații, fluctuații de temperatură și furtuni de praf care afectează planeta. Dacă Marte este asemănătoare cu Pământul sau Luna, ar putea avea tuburi de lavă subterane mari, care ar putea găzdui adăposturi. Secțiunile prăbușite ale tuburilor de lavă, numite luminatoare, ar putea oferi acces la aceste refugii subterane. Este această gaură de pe suprafața planetei Marte un astfel de loc?

Oare această gaură de pe suprafața planetei Marte duce la o cavernă subterană mai mare?

Această imagine a fost capturată de camera High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de pe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA.

Ce este această gaură de pe suprafața planetei Marte?

Groapa are doar câțiva metri în diametru și se află în regiunea Arsia Mons de pe Marte. Arsia Mons este unul dintre cei trei vulcani inactivi din grupul Tharsis Montes.

Regiunea Tharsis din Tharsis Bulge este o vastă câmpie vulcanică care se întinde pe mii de kilometri. Este mai ridicată în comparație cu restul planetei Marte și are o altitudine medie de aproximativ 10 km deasupra nivelului mediu al planetei. Regiunea a fost activă vulcanic în trecut și formațiuni precum această groapă sunt rezultatul direct al activității vulcanice antice, scrie Science Alert.

Mai multe gropi din regiunea Arsia Mons ar putea fi luminatoare prăbușite sau deschideri către tuburi de lavă subterane.

Cu toate acestea, există multe incertitudini. O imagine a uneia dintre ele arată un perete lateral iluminat, ceea ce ar putea indica faptul că este doar o groapă cilindrică.

Gaura din imaginea prezentată ar putea fi doar o groapă sau un puț și nu o intrare într-o peșteră sau un tub de lavă. Ele se găsesc pe vulcanii hawaieni, unde sunt numite cratere de puț. Nu se conectează la peșteri lungi sau tuburi de lavă. Sunt rezultatul unei prăbușiri care s-a întâmplat mult mai adânc în subteran.

În Hawaii, craterele de puț variază de la 6 la 186 metri adâncime și de la 8 la 1140 metri lățime. Groapa Arsia Mons are doar aproximativ 178 metri adâncime.

Tuburile de lavă, posibile adăposturi pentru astronauți?

Avem o înțelegere mult mai bună a gropilor și tuburilor de lavă de pe Lună decât a celor de pe Marte. Știm că unele dintre ele sunt termic stabile la aproximativ 17 °C. Avem, de asemenea, imagini mai bune ale acestora, cu priviri intrigante asupra podelelor acoperite cu bolovani.

Se fac multe planuri privind modul de explorare a acestor peșteri și tuburi de lavă selenare, inclusiv proiecte conceptuale pentru roboți care să le exploreze. Poate că pe Lună, astronauții ar putea găsi adăpost în habitate gonflabile în interiorul acestor tuburi, unde ar fi protejați de fluctuațiile de temperatură, radiații și micrometeoriți.

Dar Marte este o altă întrebare. Nu există niciun motiv pentru care tuburile de lavă să nu existe pe Marte. De fapt, gravitația Planetei Roșii este mult mai slabă decât cea a Pământului, ceea ce ar permite existența unor tuburi mult mai mari.

Imaginile de pe Marte arată canale, care sunt tuburi prăbușite. Este probabil ca nu toate aceste tuburi să se fi prăbușit pentru a forma canale.

O groapă de pe vulcanul marțian Pavis Mons este deosebit de bizară. Există un fel de vid sub groapă, dar natura acestei gropi este dificil de determinat. Este un tub de lavă? Dacă este așa, depășește majoritatea tuburilor de pe Pământ.

Tuburile de lavă marțiene încă sunt un mister. Oamenii de știință au găsit suficiente dovezi morfologice care sugerează că sunt numeroase.

Dar în știință, nu poți presupune că există, chiar dacă pare probabil că sunt. Nu există niciun motiv clar pentru care nu ar exista. Ar putea ele, într-o zi, să ofere adăpost pentru astronauți? Poate. Avem nevoie de o misiune robotică pentru a le explora.

Vă recomandăm să citiți și:

Aliniere rară de 6 planete pe cerul Pământului! Cum să vezi „parada cosmică”?

Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar

O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ

Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase