Home » Știință » Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România

Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România

Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România
Aurora văzută din Dobrogea. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.05.2024

Aurorele vor face din nou spectacol pe cerul nopții în prima săptămână din iunie. Citește în continuare și află nopțile în care s-ar putea să vedem din nou aurore în România. 

Cea mai puternică furtună geomagnetică pe Pământ din ultimele două decenii a avut loc în weekendul 11 și 12 mai. În cele două zile, aurore spectaculoase au fost văzute în mai multe locuri din lume, inclusiv în România.

Fenomenul a apărut ca urmare a cel puțin cinci furtuni solare care au lovit Pământul simultan, toate fiind produse de o pată solară masivă cunoscută cercetătorilor drept regiunea 3664 (sau AR3664). Pata solară este uriașă, fiind de 15 ori mai lată decât Pământul. Valul imens de particule s-a lovit de magnetosfera planetei noastre, iar apoi s-a îndreptat spre poli și a generat aurore în culori uimitoare.

Cea mai puternică erupție solară din 2017 încoace

Din fericire, particulele au ajuns la noi după Luna Nouă din Mai, iar cerul nu era brăzdat de lumina selenară, astfel că aurorele au fost mai ușor de văzut.

Având în vedere faptul că Soarele se rotește pe axa sa o dată la fiecare 27 de zile, pata solară AR3664 a dispărut o săptămână mai târziu, dar asta nu înseamnă că s-a oprit și din erupții. În data de 20 mai, o erupție solară de clasă X 12 a avut loc, fiind cea mai puternică din 2017 încoace.

Pata solară AR3664 își face din nou apariția

Acum, AR3664 devine din nou vizibilă pe măsură ce Soarele se rotește și va fi îndreptată iarăși spre Pământ în timpul fazei de Lună nouă din 6 iunie.

„Se va alinia frumos”, a spus  Ryan French, fizician la Observatorul Solar Național din Boulder, Colorado, SUA, pentru jurnaliștii de la LiveScience.

Pata solară își va face din nou apariția la finalul lunii mai și începutul lunii iunie, dar atunci când va ajunge chiar în dreapta centrului Soarelui, din câmpul nostru vizual, sistemul Soare-Pământ va fi cel mai bine conectat. Asta înseamnă că planeta noastră va fi cel mai probabil lovită din nou de vremea solară, astfel că există șanse bune să vedem încă o dată aurore la latitudini joase.

Nopțile dinainte și imediat după Luna Nouă din 6 iunie

Luna Nouă din 6 iunie răsare după exact 27 de zile din data de 10 mai, astfel că în nopțile dinainte și imediat după această dată ar trebui să privim cu atenție cerul. Dacă aurorele vor fi vizibile în apropiere de locul în care vă aflați, ar fi bine să încercați să le observați dintr-o zonă departe de nori și poluarea luminoasă.

Chiar și după Luna Nouă din iunie, există încă șanse să mai vedem aurorele în acest an. Petele solare apar frecvente și declanșează erupții solare puternice, mai ales în vârful ciclului solar de 11 ani, numit maximul solar. Oamenii de știință sunt aproape siguri că maximul solar este în curs, începând mai devreme decât era așteptat inițial. Totuși, cercetătorii nu vor putea să stabilească cronologia precisă a maximului solar decât după ce acesta ajunge la final, iar activitatea Soarelui se domolește.

O prognoză actualizată cu regularitate pentru aurore poate fi accesată pe pagina oficială a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ

Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ

O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate

Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase