Home » Știință » O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ

O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ

O nouă erupție extraordinar de puternică pe suprafața Soarelui! Este așteptată și o furtună geomagnetică pe Pământ
Credit foto: NASA's Solar Dynamics Observatory/Profimedia
Publicat: 28.05.2024

O nouă erupție extraordinar de puternică a avut loc pe suprafața Soarelui, luni, 27 mai 2024. Erupția a venit dintr-o regiune activă de pe marginea de sud-est a stelei noastre.

Cel mai probabil, specialiștii cred că erupția a fost produsă de fosta regiune de pete solare AR3664, încă aflată dincolo de orizontul solar. Cu două zile înainte de această erupție, Soarele a fost liniștit, nici măcar o erupție de clasă M (moderată) fiind detectată.

Erupția din 27 mai a fost de clasă X (cea mai puternică) și cu o forță de 2,9. Evenimentul a provocat pene radio puternice în Marea Arabiei. Vestea bună este că ejecția de masă coronală din timpul erupției nu se îndreaptă spre Pământ. Totuși, undele de șoc sunt în drum spre planeta noastră, transmite EarthSky.

O furtună geomagnetică este posibilă

Posibilitatea pentru erupții de clasă C este extrem de crescută în continuare, de 99%, iar pentru erupții de clasă M este de 60%. Câmpul magnetic este liniștit la momentul redactării acestei știri, însă oamenii de știință se așteaptă la condiții speciale în ziua de miercuri, 29 mai, din cauza vântului solar. O furtună geomagnetică de grad G1 (minoră) este posibilă din cauza undelor de șoc.

Erupțiile solare sunt explozii de radiație electromagnetică de pe suprafața Soarelui ce au loc atunci când energia magnetică acumulată în atmosfera solară este eliberată. Erupțiile sunt clasificate în funcție de dimensiune în grupuri de litere, clasa X fiind cea mai puternică. În fiecare clasă, cifrele de la 1 la 10 (și chiar mai mult în clasa X) desemnează forța erupției. Așadar, erupția din 27 mai 2024 a fost de X 2,9, potrivit Space.com.

Pene de unde radio pe Pământ

Astfel de evenimente puternice pot declanșa pene de unde radio pe Pământ din cauza pulsațiilor de raze X și radiațiilor extreme de ultraviolete. Radiația ajunge pe planeta noastră cu viteza luminii și ionizează stratul superior al atmosferei. Această ionizare produce un mediu de înaltă densitate, iar semnalele radio de undă scurtă întâmpină dificultăți pe distanțe lungi.

Astfel, undele radio care interacționează cu electronii din straturile ionizate pierd energie din cauza coliziunilor mai frecvente, iar asta poate duce la degradare sau chiar pierderea completă a semnalelor radio.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erupție monstruoasă pe suprafața Soarelui! Cea mai puternică din ultimii 5 ani

O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate

Test de cultură generală. Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?

Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase