Home » Știință » 10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol

10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol

Publicat: 29.05.2024

Petrolul, combustibilul fosil omniprezent, nu doar alimentează mașinile și încălzește casele, ci are și un rol surprinzător în multe produse de zi cu zi, pe care probabil nu le-ați suspecta. Iată 10 lucruri făcute din petrol!

Petrochimicalele derivate din petrol și gaz natural sunt folosite în peste 6.000 de produse cotidiene.

De la alimente la produse de îngrijire personală, iată 10 lucruri despre care probabil nu știați că sunt făcute din petrol.

Ciocolata și pasta de dinți

Uneori, glazurile de ciocolată conțin ceară de parafină alimentară, derivată din petrol, cărbune sau șisturi bituminoase. Aceasta creează un luciu strălucitor și ajută ciocolata să rămână solidă la temperaturi mai ridicate. De asemenea, previne lipirea ciocolatei de matrițe, facilitând îndepărtarea produsului finit intact.

Pasta de dinți poate conține derivați din petrol, cum ar fi polietilenglicolul, adăugat pentru aromă, proprietăți antibacteriene și textură. De asemenea, un derivat petrolier numit poloxamer 407 ajută pasta de dinți să se dizolve în apă, iar zaharina sodică, un îndulcitor artificial derivat din petrol, combate placa dentară.

10 lucruri făcute din petrol: parfumurile și vopseaua

Multe parfumuri folosesc uleiuri derivate din petrol în locul celor esențiale naturale. De exemplu, Iso E Super oferă o aromă de lemn și ambră, iar hedione oferă un miros de iasomie. Galaxolide, un alt ulei sintetic, este cunoscut pentru nota sa de bază de lungă durată.

Adăugarea de polimeri din plastic în vopsea o face pe aceasta rezistentă la apă și mai durabilă, iar plasticul este fabricat din petrol. Vopselele pe bază de plastic aderă bine la suprafețe și crapă mai puțin decât alte opțiuni naturale. În timp, pe măsură ce vopseaua se usucă sau îmbătrânește, aceasta se descuamează. Unele vopsele au mai mult de o treime plastic.

Medicamentele și aromele alimentare

Multe pastile sunt acoperite cu plastic pentru a facilita înghițirea și pentru a preveni lipirea pastilelor între ele. Componentele sintetice mențin ingredientele active, prevenind degradarea acestora și prelungind durata de viață a produselor. Există alternative naturale, dar componentele sintetice sunt folosite pentru eliberare modificată, protecție ambientală și mascare a gustului.

Uleiurile sintetice derivate din petrol sunt folosite în aromele alimentare precum cele de vanilie, de migdale și de lămâie. Acești compuși sintetici pot fi concepuți pentru a copia arome specifice, oferind un profil de gust consistent în toate loturile. Benzaldehida (aroma de migdale) și vanilina (aroma de vanilie) sunt derivate din petrol.

10 lucruri făcute din petrol: vaselina și laxativele

Vaselina este un produs larg utilizat, derivat din gaz natural și petrol. Petrolul brut este distilat pentru a separa diferitele componente, una dintre acestea fiind o substanță grea și cerată numită petrolatum. Aceasta este ulterior rafinată și purificată pentru a crea vaselina utilizabilă.

Laxativele sunt fabricate din polietilenglicol, un produs petrolier, de asemenea găsit în pasta de dinți. Polietilenglicolul atrage apă în colon, făcând scaunul mai moale și deplasarea la baie mai ușoară. Unele laxative conțin ulei mineral, derivat din petrol, care formează un film alunecos în intestine.

Crema de ras și odorizantele

Cremă de ras conține izopentan, derivat din petrol, care ajută la descompunerea sebumului de pe piele și face părul să stea ridicat, facilitând rasul. Produsele de ras folosesc adesea și polietilenglicol, care creează o barieră protectoare pe piele, reducând frecarea și iritația.

Odorizantele de aer conțin uleiuri derivate din petrol pentru a crea mirosuri plăcute care durează mai mult și sunt mai consistente decât uleiurile naturale. Aceste uleiuri sintetice sunt concepute să imite parfumurile populare și pot fi formulate pentru a fi eliberate treptat în timp, oferind un miros de lungă durată, potrivit Live Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase