Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid
Misiunea spațială europeană Euclid a publicat primele lucrări științifice bazate pe observațiile făcute cu telescopul spațial, împreună cu cinci noi imagini astronomice ale Universului, în contextul în care proiectul își propune să deslușească secretele Cosmosului.
Noile imagini fac parte din programul Euclid Early Release Observations (EROs) și însoțesc primele date științifice ale misiunii și 10 lucrări științifice care urmează să fie publicate.
Publicarea lor are loc la mai puțin de un an de la lansarea telescopului spațial și la aproximativ șase luni după ce acesta a transmis primele imagini în culori ale Cosmosului.
Lucrările științifice se bazează pe observațiile și analizele a 17 obiective și conțin rezultate științifice interesante.
Noi imagini astronomice ale Universului
Cele cinci noi imagini ale ERO vin după publicarea a cinci imagini inițiale în noiembrie anul trecut. Imaginile obținute de Euclid sunt de cel puțin patru ori mai clare decât cele care pot fi obținute de la telescoapele terestre. Acestea acoperă zone mari ale cerului la o adâncime de neegalat, privind departe în Universul îndepărtat folosind atât lumina vizibilă, cât și cea infraroșie.
,,Publicarea noilor date și a documentelor tehnice de la Euclid este interesantă în sine, dar marchează și începutul, după luni de calibrare și testare minuțioasă a instrumentelor, a principalului studiu cosmologic al Euclid. Ne aflăm în pragul unei noi ere în cosmologie”, a explicat profesorul Peter Coles de la Departamentul de Fizică Teoretică al Universității Maynooth, singurul universitar irlandez implicat în consorțiul Euclid.
Lansată de la Cape Canaveral la 1 iulie 2023, misiunea lui Euclid este de a cartografia distribuția galaxiilor îndepărtate pe mai mult de o treime din cer.
Scopul este de a extrage informații despre constituenții Universului și pentru a testa dacă ideile actuale despre evoluția cosmică sunt corecte, scrie EurekAlert.
Misiunea este de a cartografia distribuția galaxiilor îndepărtate
,,Euclid este o misiune unică și inovatoare, iar acestea sunt primele seturi de date care vor fi făcute publice – este o etapă importantă”, spune Valeria Pettorino, cercetător științific al proiectului Euclid al ESA.
,,Imaginile și rezultatele științifice asociate sunt impresionant de diverse în ceea ce privește obiectele și distanțele observate. Ele includ o varietate de aplicații științifice și, cu toate acestea, reprezintă doar 24 de ore de observații. Ele oferă doar un indiciu despre ceea ce poate face Euclid. Așteptăm cu nerăbdare încă șase ani de date care vor urma!”
Primul an de date ale sondajului (DR1) va fi publicat în iunie 2026, în timp ce sondajul complet va fi finalizat în 2031.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Telescopul Euclid dezvăluie primele imagini cu „Universul întunecat”
Sonda europeană Euclid, lansată cu succes la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9
Euclid, observatorul spațial care va investiga două fenomene misterioase ale Universului