Home » Știință » Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos

Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.05.2024

Știm că mersul în aer liber – mersul pe jos, joggingul sau sportul – este bun pentru sănătatea noastră fizică, dar ce rol joacă natura în sănătatea noastră mintală?

Mai multe studii arată că persoanele care locuiesc în apropierea parcurilor, a râurilor – de fapt, orice spațiu verde – sunt mai puțin predispuse să se confrunte cu probleme de sănătate mintală. Și aceste beneficii sunt valabile chiar și după ce luăm în considerare diferențele privind mediul socio-economic.

Riscul de a dezvolta depresie este cu aproximativ 20% mai mic în cazul persoanelor care locuiesc în proximitatea sau care petrec o cantitate semnificativă de timp în apropiere de spații verzi. Dar ceea ce nu se știe încă este ce anume din mediile naturale este benefic pentru sănătate.

Pot face diferența chiar și spații verzi de mici dimensiuni

Una dintre principalele constatări ale proiectului Urban Mind (dezvoltat de Andrea Mechelli, neurolog de la King’s College London) arată că nici nu este nevoie de un parc mare pentru a ne asigura că oamenii pot beneficia de natură: chiar și mici zone de spații verzi pot duce la îmbunătățiri măsurabile ale bunăstării psihice, care durează în timp.

„Este important să reformulăm natura ca fiind ceva care ne înconjoară. Astfel, chiar și într-un mediu urban dens, puteți avea acces la copaci, puteți auzi cântecul păsărilor. Am constatat că, atunci când oamenii pot vedea copaci, există o creștere a bunăstării lor mintale, iar acest lucru durează cel puțin opt ore. Am găsit rezultate similare pentru cântecul păsărilor”, spune profesorul Andrea Mechelli, potrivit The Guardian.

Chiar și o grădină mică pe o terasă sau grădina din curte pot avea un impact asupra mintalului nostru. Există, de exemplu, un grup de persoane din Londra care au grijă de gropile de copaci – plantează flori și udă gropile de copaci. Aceasta este o intervenție foarte mică, dar atunci când oamenii au grijă de peisajul în care locuiesc, au grijă și de ei înșiși.

Benefic, inclusiv ciripitul păsărilor ascultat în drum spre serviciu

„Am dezvoltat o aplicație pentru smartphone numită Urban Mind, care măsura mediul înconjurător al oamenilor. Și, în același timp, aplicația măsura cum se simțeau oamenii: nivelurile lor de anxietate, stres, singurătate. Mă așteptam ca aspectele sociale să fie foarte importante – și au fost. Dar, spre surprinderea mea, cel mai puternic efect, de departe, a fost beneficiul naturii. Astfel, în diferite țări și culturi, întâlnirile cu natura duc la o creștere a bunăstării mintale care durează câteva ore.

Aceste beneficii sunt evidente chiar și atunci când oamenii au întâlniri întâmplătoare cu natura în timp ce își duc viața de zi cu zi. De exemplu, auzind cântecul păsărilor în drum spre serviciu”, mai arată profesorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu timpul atunci când ți-l petreci în natură?

Grădinile botanice sunt „cele mai eficiente” spații verzi pentru orașe

Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice

Oamenii care trăiesc în zone verzi îmbătrânesc mai încet la nivel celular

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase