Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
Consumul de canabis de concentrație mai mare între 16 și 18 ani dublează probabilitatea apariției unor experiențe psihotice între 19 și 24 de ani, în comparație cu canabisul de concentrație mai mică – potrivit unui nou studiu efectuat pe 1.560 de adulți din Marea Britanie.
Cercetătorii de la Universitatea din Bath și de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, spun că trebuie să se lucreze mai mult pentru a înțelege efectele pe termen lung ale canabisului de mare putere asupra persoanelor aflate la vârsta adolescenței.
Având în vedere că potența canabisului tinde să crească, sănătatea tinerilor adulți ar putea fi în pericol. Concentrația de THC (tetrahidrocannabinol), principalul ingredient activ din acest drog, a crescut cu aproximativ 14 % din 1970 până în 2017.
„Tinerii care folosesc derivate de canabis cu o putere mai mare au de două ori mai multe șanse de a avea experiențe asociate cu psihoza, cum ar fi halucinațiile și delirurile”, spune psihologul Lindsey Hines de la Universitatea din Bath.
„Important este că tinerii pe care i-am întrebat nu au raportat anterior aceste experiențe înainte de a începe să consume canabis.”
Efectele pe termen lung ale canabisului
Analiza datelor a arătat că 6,4 la sută dintre tinerii care consumă canabis au raportat noi experiențe psihotice, comparativ cu 3,8 la sută dintre ne-consumatori.
Dintre persoanele care au consumat canabis, 10,1 la sută dintre cei care au folosit versiuni mai puternice ale drogului au raportat o anumită formă de psihoză, comparativ cu 4,5 la sută dintre cei care au folosit forme mai puțin puternice.
Experiențele psihotice raportate de consumatorii de canabis includ halucinații, iluzii și ,,interferența gândurilor” – cum ar fi credința că alte persoane pot auzi ceea ce gândești. Pentru cercetători, acesta este un semn că consumul de droguri în rândul adolescenților și canabisul infuzat cu mai mult THC sunt probleme care trebuie abordate, scrie ScienceAlert.
„Canabisul se schimbă, iar canabisul mai puternic este din ce în ce mai disponibil”, spune Hines. „Trebuie să îmbunătățim mesajele și informațiile disponibile pentru tineri cu privire la impactul consumului de canabis în secolul 21.”
Halucinații și iluzii
Acesta este primul studiu care analizează relația dintre potența canabisului și episoadele psihotice care apar ani mai târziu, deși merită menționat faptul că cercetarea s-a bazat pe consumul de droguri auto-raportat la vârsta de 24 de ani, mai degrabă decât pe orice monitorizare clinică.
Noile dovezi nu sunt suficiente pentru a dovedi o legătură directă, sau o relație de cauză și efect, între canabis și experiențele psihotice: ar putea exista un alt factor necunoscut care îi face pe oameni să fie mai predispuși la consumul de versiuni mai puternice ale drogului și să fie mai predispuși la halucinații și iluzii, de exemplu.
Având în vedere că au mai fost descoperite asocieri între canabisul cu o concentrație mai mare și riscul de psihoză, cercetătorii doresc să se facă eforturi pentru a reduce puterea canabisului disponibil pentru adolescenți în toate țările – indiferent dacă canabisul a fost sau nu legalizat în acea parte a lumii.
Cercetarea a fost publicată în Addiction.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Germania a legalizat canabisul în scopuri recreative
Decizia luată în Thailanda după 18 luni de la legalizarea consumului recreațional de canabis
Japonia a autorizat medicamentele derivate din canabis
Care sunt persoanele care ar trebui să evite consumul de canabis?