Home » Știință » Racheta care ar putea trimite astronauți pe Marte într-un timp record

Racheta care ar putea trimite astronauți pe Marte într-un timp record

Racheta care ar putea trimite astronauți pe Marte într-un timp record
Foto: Howe Industries/captură YouTube
Publicat: 24.05.2024

Un concept de rachetă finanțat de NASA ar putea revoluționa viitoarele misiuni spațiale către Marte, reducând timpul de călătorie până la Planeta Roșie la doar câteva luni.

Obiectivul de a trimite oameni pe Marte a prezentat o multitudine de provocări, inclusiv necesitatea de a transporta rapid încărcături mari către și de la planeta îndepărtată, ceea ce, în funcție de poziția Pământului și a lui Marte, ar dura aproape doi ani pentru o călătorie dus-întors utilizând tehnologia de propulsie actuală.

Racheta Pulsed Plasma Rocket (PPR), aflată în dezvoltare de către Howe Industries, este un sistem de propulsie conceput să fie mult mai eficient decât metodele actuale de propulsie pentru spațiul profund, permițând călătoria între Pământ și Planeta Roșie în doar două luni.

Ce caracteristici are conceptul de rachetă care va duce astronauți pe Marte?

Mai exact, conceptul de rachetă va avea un impuls specific (Isp) ridicat, o măsurătoare a eficienței cu care un motor generează forță.

Această tehnologie ar putea astfel să le permită astronauților și încărcăturilor să călătorească către și de la Marte mai eficient și mai rapid decât navele spațiale existente, conform unei declarații de la NASA.

Sursa: YouTube

Derivat din conceptul de Pulsed Fission Fusion, PPR utilizează un sistem de energie nucleară bazat pe fisiune, care obține energie din divizarea controlată a atomilor, pentru a genera propulsie pentru navele spațiale. Cu toate acestea, PPR este mai mic, mai simplu și mai accesibil decât conceptele anterioare.

Pe lângă faptul că permite misiuni la distanțe mai mari, PPR ar putea susține nave spațiale mult mai grele, ceea ce înseamnă că ar putea fi instalate protecții suplimentare pentru a reduce expunerea echipajului la particulele de înaltă energie nocive, numite Raze Cosmice Galactice, suportate în timpul zborurilor spațiale de lungă durată.

„PPR deschide o nouă eră în explorarea spațială”, au spus oficialii NASA, citați de Space.com.

Cu un zbor mai aproape de o bază permanentă pe Planeta Roșie

„Performanța excepțională a PPR, combinând un Isp ridicat și o forță mare, are potențialul de a revoluționa explorarea spațială. Eficiența ridicată a sistemului permite ca misiunile cu echipaj către Marte să fie finalizate în doar două luni”, se arată în declarație.

Conceptul PPR trece acum în Faza II a studiului NASA Innovative Advanced Concept (NIAC), după ce a finalizat Faza I, care s-a concentrat pe neutronica sistemului de propulsie, proiectarea navei spațiale, sistemul de alimentare și subsistemele necesare, analiza capacităților duzei magnetice și determinarea traiectoriilor și beneficiilor, conform declarației.

În timpul Fazei II, dezvoltatorii vor construi pe baza evaluărilor din Faza I pentru a optimiza designul motorului, a efectua experimente demonstrative și a proiecta un concept de navă spațială pentru a proteja mai bine zborurile cu echipaj către Marte. PPR ar putea într-o zi să aducă NASA mai aproape de stabilirea unei baze permanente pe Marte.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare

Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?

NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia

Erupție monstruoasă pe suprafața Soarelui! Cea mai puternică din ultimii 5 ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase