Home » Știință » Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență

Publicat: 28.05.2024

Rezultatele unui nou studiu din Danemarca sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică duce la creșterea riscului de demență.

„Am găsit, de asemenea, o asociere cu zgomotul, dar acest lucru pare să fie explicat în primul rând de poluarea aerului. Studiul nostru este în concordanță cu datele internaționale în creștere pe această temă”, spune profesorul de la Secția de Sănătate a Mediului, Zorana Jovanovic Andersen.

Aceasta este o constatare importantă care adaugă faptul că poluarea aerului, dincolo de efectele bine cunoscute asupra sistemului respirator și cardiovascular, are, de asemenea, un impact major asupra creierului nostru.

Astfel, provoacă inflamație în creier, accelerând declinul cognitiv și crescând riscul de demență, scrie EurekAlert.

Activitatea fizică ar putea atenua efectele negative ale poluării aerului

,,Acesta este primul studiu realizat în Danemarca care arată o legătură între poluarea aerului și demență„, a declarat Zorana Jovanovic Andersen.

,,Deși nivelurile de poluare a aerului în Danemarca au scăzut și sunt relativ scăzute, în comparație cu restul Europei și al lumii, acest studiu arată că există încă efecte semnificative și îngrijorătoare asupra sănătății, care necesită mai multe acțiuni și politici de reducere a poluării aerului.”

,,Având în vedere că vom trăi mai mult și tot mai multe persoane vor fi diagnosticate cu demență, această descoperire este importantă, deoarece oferă o oportunitate de a preveni noi cazuri de demență și de a asigura o îmbătrânire mai sănătoasă, prin curățarea aerului pe care îl respirăm”.

Un studiu unic la nivel internațional

Studiul a urmărit o cohortă de asistente medicale timp de 27 de ani, din 1993 până în 2020.

,,Este un studiu unic la nivel internațional și necesar în ceea ce privește dezvoltarea demenței, care poate dura mulți ani. În al doilea rând, poluarea aerului a fost estimată pentru fiecare participant pentru un total de 41 de ani (din 1979 până în 2020), ceea ce este, de asemenea, incredibil. În al treilea rând, am avut detalii extinse despre stilul de viață și socio-economic al participanților. Astfel, noutatea acestui studiu constă în datele foarte detaliate și precise pe care le-am folosit”, spune Stéphane Tuffier, asistent de cercetare de la Secția de sănătate a mediului.

,,Asistentele medicale cu o activitate fizică mai intensă au prezentat un risc mai mic de demență atunci când au fost expuse la poluarea aerului, în comparație cu asistentele medicale cu o activitate fizică mai redusă. Acest lucru indică faptul că activitatea fizică ar putea atenua efectele negative ale poluării aerului asupra declinului cognitiv și a riscului de demență”, spune Tuffier.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Cum ne afectează poluarea sănătatea mintală?

Betonul care „aspiră” poluarea din jur ar putea fi eroul neașteptat al calității aerului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase