Obezitatea și tulburările metabolice sunt probleme de sănătate publică din ce în ce mai semnificative la nivel global. Într-un studiu nou, o echipă de dermatologi a evaluat modul în care iradierea cu ultraviolete crește apetitul și influențează greutatea.
Cercetătorii au descoperit că expunerea la UV crește nivelurile de noradrenalină, scade nivelurile de leptină și induce brunificarea grăsimii subcutanate, crescând astfel cheltuielile energetice.
Aceste rezultate pot deschide calea pentru noi abordări în prevenirea și tratarea obezității și tulburărilor metabolice. Descoperirile au fost publicate în Journal of Investigative Dermatology.
Radiația UV este un factor de mediu comun care are efecte multiple asupra pielii, care acoperă o suprafață semnificativă a corpului. Radiația UV induce efecte dăunătoare, cum ar fi arsurile solare, fotoîmbătrânirea și cancerul de piele; totuși, este asociată și cu efecte benefice, cum ar fi sinteza vitaminei D. Dar care este modul în care iradierea cu ultraviolete crește apetitul?
„Dovezile recente sugerează că expunerea la UV limitează creșterea în greutate la modelele de șoareci cu obezitate. Grăsimea subcutanată este un organ critic în reglarea homeostaziei energetice. Alături de studiile anterioare despre efectele expunerii la UV asupra obezității și tulburărilor metabolice, echipa a fost inspirată de descoperirea noastră anterioară că deși razele UV nu ajung direct la grăsimea subcutanată când sunt expuse pe piele, ele pot reglementa metabolismul grăsimii subcutanate. Acest lucru ne-a condus la ipoteza că expunerea pielii la raze UV ar putea avea un rol semnificativ în homeostazia energetică sistemică, determinând această cercetare”, explică autorii principali ai studiului, dr. Qing-Ling Quan și dr. Eun Ju Kim, de la Departamentul de Dermatologie, Spitalul Universitar Național din Seul (Coreea de Sud).
Cercetătorii au descoperit că, atunci când sunt expuși constant la radiații UV, șoarecii hrăniți cu o dietă normală și cei cu o dietă bogată în grăsimi au prezentat un apetit crescut datorită scăderii leptinei, un hormon cheie în reglarea apetitului. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat o creștere în greutate. Oamenii de știință au descoperit că radiația UV inhibă creșterea în greutate prin creșterea secreției de noradrenalină, care nu doar scade leptina, dar și crește cheltuielile energetice prin brunificarea grăsimii subcutanate.
Creșterea aportului energetic, determinată de apetitul crescut, este convertită în căldură și arsă înainte de a se putea acumula în grăsimea subcutanată, prevenind astfel creșterea în greutate, scrie Eurek Alert.
Această cercetare oferă noi perspective asupra impactului expunerii la UV asupra apetitului și reglării greutății, deschizând posibilități pentru abordări noi în prevenirea și tratarea obezității și tulburărilor metabolice. În mod specific, descoperirea mecanismului prin care radiația UV previne creșterea în greutate ar putea oferi noi abordări pentru reglarea dietei și scăderea în greutate, furnizând perspective inovatoare în gestionarea sănătății și obezității, care ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății umane.
Totuși, după cum a notat coautorul corespondent dr. Dong Hun Lee, de la Institutul de Biologie a Interfeței Om-Mediu, Universitatea Națională din Seul, „deoarece expunerea la UV poate accelera îmbătrânirea pielii și favoriza cancerul de piele, este recomandabil să se minimizeze expunerea la UV și să se protejeze pielea cu cremă de protecție solară. Astfel, echipa noastră de cercetare plănuiește să efectueze studii ulterioare pentru a dezvolta noi strategii care să poată imita efectele radiației UV pentru reglarea obezității și metabolismului”.
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?