Home » Știință » Ar putea oxitocina, numită și „hormonul fericirii”, să combată singurătatea?

Ar putea oxitocina, numită și „hormonul fericirii”, să combată singurătatea?

Publicat: 01.06.2024

Ne place să credem că suntem ființe raționale, dar de fapt, întreaga experiență de a fi om este rezultatul unui amalgam de substanțe chimice care sunt produse în creier. Ce rol ar putea avea aici un spray nazal cu oxitocină?

O echipă de medici europeni și israelieni a publicat recent un studiu interesant în care au administrat un spray nazal cu oxitocină (acel hormon atât de promovat pentru efectele sale pozitive asupra stării de bine, eliberat în urma intimității fizice și a altor activități) persoanelor singure.

Studiul a fost publicat în revista Psychotherapy and Psychosomatics.

Cum îi poate ajuta un spray nazal cu oxitocină pe cei care se simt singuri?

Dincolo de ideea de a le oferi persoanelor aflate în dificultate socială direct doze din ceea ce este cunoscut în cercurile științifice drept „hormonul iubirii”, rezultatele au fost destul de interesante.

Deși subiecții nu au raportat o reducere a singurătății percepute, a stresului perceput sau a calității vieții, au raportat totuși o reducere a sentimentelor acute de singurătate, o distincție subtilă, dar care a fost clar fascinantă pentru cercetători, mai ales deoarece efectul părea să persiste luni de zile după tratament.

„Intervenția psihologică a fost asociată cu o reducere a percepției stresului și o îmbunătățire a singurătății generale în toate grupurile de tratament, efect care era încă vizibil la examinarea de urmărire de după trei luni”, a declarat Jana Lieberz, autoarea principală a lucrării, de la Universitatea din Bonn (Germania).

Poate mai intuitiv (oxitocina este puternic asociată cu legăturile sociale), cercetătorii au descoperit, de asemenea, că subiecții tratați cu acest hormon aveau o capacitate mai mare de a se conecta cu alții în cadrul ședințelor de terapie de grup în care erau înscriși.

„Aceasta este o observație foarte importantă pe care am făcut-o: oxitocina a fost capabilă să întărească relația pozitivă cu ceilalți membri ai grupului și să reducă sentimentele acute de singurătate chiar de la început”, a spus Lieberz.

„Prin urmare, ar putea fi util să sprijinim pacienții cu acest hormon la începutul psihoterapiei. Știm că pacienții se pot simți inițial mai rău decât înainte de a începe terapia, imediat ce problemele sunt numite. Efectele observate ale administrării de oxitocină pot, la rândul lor, să îi ajute pe cei afectați să rămână implicați și să continue”, spune ea, citată de Futurism.

Interesul pentru oxitocină ar putea crește în următorii ani

Este clar că sunt necesare cercetări suplimentare; dimensiunea studiului a fost limitată, la doar 78 de participanți, și este dificil să se distingă exact diferența dintre singurătatea „percepută” și cea „acută” pe care au raportat-o participanții.

Dar medicii din spatele studiului sunt clar interesați, scriind într-un comunicat de presă că această lucrare „ar putea ajuta la ameliorarea singurătății”, care este „asociată cu multe boli mintale și fizice”.

Deși Lieberz „subliniază că oxitocina nu trebuie privită ca un panaceu, rezultatele studiului sugerează că aceasta poate fi utilizată pentru a obține efecte pozitive în timpul intervențiilor”, se mai spune în comunicat.

Având în vedere interesul academic și comercial rapid  în ceea ce privește potențialele beneficii farmaceutice ale multor substanțe, de la ketamină la MDMA, nu ar trebui să fim surprinși dacă vom vedea un val de interes pentru oxitocină în următorii ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase