Home » Știință » Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?

Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?

Publicat: 19.05.2024

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur? Cu siguranță ai fi prea sus pentru a simți ceva, nu-i așa? Ei bine, depinde.

Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur? Poate părea improbabil, dar în funcție de situație, ar putea exista câteva consecințe ale unui cutremur care să provoace probleme pentru un zbor. Dar, înainte de a intra în detalii, merită să explorăm relația dintre atmosferă și pământ.

„Când pământul se zguduie, cauzează unde atmosferice mici care se pot propaga până la ionosferă”, a spus Attila Komjathy, cercetător la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA din cadrul Institutului de Tehnologie din California, pe site-ul NASA. Aceasta este o regiune care poate ajunge până la 1.000 de kilometri deasupra suprafeței planetei noastre.

Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur? Pe scurt: mai nimic.

Astfel, un cutremur poate cauza unele perturbări atmosferice, dar ar fi acestea suficiente pentru a interfera cu un avion? Răspunsul scurt este „nu”, dar răspunsul lung, care este de asemenea „nu”, este mai interesant, scrie IFL Science.

Când au loc cutremure, acestea eliberează unde seismice sub forma undelor de presiune (unde P) și a undelor de forfecare (unde S). În timp ce undele S pot călători doar prin medii solide (pământul), undele P se pot transfera în alte medii, cum ar fi lichidele sau gazele. Astfel, ele pot pătrunde în atmosferă. Când fac acest lucru, devin unde sonore care de obicei înregistrează sub 20 hertzi, care este pragul inferior al auzului uman, așa că de obicei nu pot fi auzite (sunetul din acest interval este numit infrasunet).

Cu toate acestea, cu cât aceste unde se deplasează mai departe prin aer, cu atât devin mai slabe. Acest proces se numește atenuare și este, practic, același proces care face ca lucrurile să pară mai slabe cu cât ești mai departe de ele. Este, de asemenea, procesul care slăbește lumina soarelui pe măsură ce călătorește prin straturi de atmosferă sau alte medii, cum ar fi oceanul.

Acesta este motivul pentru care dacă zbori deasupra unui cutremur, chiar și a unuia sever, nu ai simți influența vibrațiilor de dedesubt. Până când undele P au călătorit prin rocă și apoi prin aer, acestea ar fi fost diminuate atât de mult încât ar fi fost depășite de zgomotul și de mișcarea avionului.

Există totuși o problemă pe care cutremurele le-o pot cauza zborurilor

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că avioanele sunt lipsite de riscuri atunci când are loc un cutremur. Problemele aici sunt de un alt tip și se referă la navigație și siguranță.

În 2018, un utilizator care pretindea că este pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și inginer aeronautic, pe nume Ron Wagner, a scris un răspuns la o întrebare postată pe Quora care întreba: „Afectează cutremurele un avion care zboară pe deasupra?”. Răspunsul lui Wagner a fost atât de interesant încât a fost ulterior repostat de Forbes.

Conform relatării lui Wagner, el a zburat cu un avion în timpul unui cutremur care a interferat cu controlul traficului aerian. În acest caz, cutremurul a cauzat o pană de curent la baza de la sol, ceea ce a dus la probleme cu instrumentele de navigație ale avionului, precum și cu capacitatea acestuia de a comunica. Pana de curent a însemnat, de asemenea, că controlul traficului aerian a pierdut semnalul radar, așa că nu mai putea localiza zborul lui Wagner. Cu toate acestea, toate aceste probleme au fost de scurtă durată, iar problema a fost rezolvată odată ce alimentarea de urgență a bazei de la sol a intrat în funcțiune.

Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?

Așadar, deși acest lucru poate părea un eveniment înfricoșător, este un exemplu de ceea ce se poate întâmpla. În majoritatea cazurilor, stațiile de control al traficului aerian au generatoare de rezervă de urgență suficiente pentru astfel de situații. De asemenea, au planuri de control bine pregătite pentru evenimente de amploare, care, acolo unde este relevant, iau în considerare ce trebuie făcut în cazul unei erupții vulcanice, al unui atac nuclear, al unei inundații, al unui act de terorism și, bineînțeles, al unui cutremur.

Așadar, ai foarte puține motive de îngrijorare dacă te afli în zbor în timp ce are loc un cutremur. În majoritatea cazurilor, nici nu vei ști că s-a întâmplat până nu aterizezi.

Vă recomandăm să citiți și:

Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului

Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare

Într-o bună zi, Soarele zombi ar putea destrăma Pământul

O legătură neașteptată! Ce au în comun orașele mari și cancerul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase