Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
Pentru a răci planeta în contextul schimbărilor climatice, unii oameni de știință au propus blocarea luminii solare prin utilizarea norilor ca reflectoare uriașe. De ce a fost oprit acest experiment de modificare a climei?
Primele încercări de a realiza această așa-numită însămânțare a norilor marini au fost controversate. În Alameda, California, autoritățile locale le-au ordonat cercetătorilor de la Universitatea din Washington să oprească acest experiment de modificare a climei care folosește un dispozitiv care ar injecta particule pentru însămânțarea norilor în atmosferă, temându-se că acele particule ar putea fi periculoase.
„Orașul evaluează compușii chimici din spray pentru a determina dacă aceștia sunt un pericol fie inhalați sub formă de aerosoli de către oameni și animale, fie căzând pe sol sau în golf”, au scris oficialii din Alameda pe Facebook.
Ei notează, totuși, că „nu există nicio indicație că spray-ul din experimentele anterioare a reprezentat o amenințare pentru sănătatea umană sau pentru mediu”, citează Futurism.
Ce și-a propus acest experiment de modificare a climei?
Acest obstacol este emblematic pentru rezistența pe care eforturile de reducere a luminii solare, sau geoingineria solară, o vor întâmpina, chiar și în acest stadiu foarte incipient. Acest experiment a fost primul test în aer liber al tehnologiei de însămânțare a norilor marini în Statele Unite.
Particulele aeriene, sau aerosolii, au un rol crucial în climatul nostru. Ele servesc drept mediu pentru ca moleculele de apă să se adune și să devină picături de apă, ducând astfel la formarea norilor.
Însămânțarea norilor marini propune să profite de acest lucru prin injectarea de aerosoli de sare marină pentru a stimula formarea picăturilor de apă, creând astfel nori mai denși, care reflectă mai multă lumină solară.
În experimentul realizat în luna aprilie, cercetătorii au testat dispozitivul lor asemănător unui generator de zăpadă pentru dispersarea aerosolilor, Instrumentul de Cercetare a Aerosolilor de Nori (Cloud Aerosol Research Instrument, pe scurt, CARI), pe puntea portavioanelor dezafectate USS Hornet.
Scopul testului a fost să vadă dacă CARI poate pulveriza în mod fiabil aerosoli mici de sare marină în aer. Dimensiunea este o preocupare cheie; aerosolii trebuie să fie foarte fini pentru a crea nori suficient de denși.
Soarta experimentului va fi decisă în luna iunie
Dacă oficialii orașului își vor impune voința, răspunsurile definitive vor trebui să aștepte. Dar cercetătorii au apărat modul în care au gestionat experimentele.
Într-o declarație, Programul de Cercetare a Însămânțării Norilor Marini de la Universitatea din Washington a susținut că aerosolii de sare marină „funcționează cu mult sub pragurile stabilite pentru impactul asupra mediului sau sănătății umane pentru emisii”.
Programul mai susține că orașul a fost deja informat despre detaliile experimentului și că oficialii au cerut o altă analiză abia după ce studiul a început să câștige atenție media.
Soarta sa se află în mâinile Consiliului Local, care se va întâlni pe 4 iunie pentru a discuta studiul, potrivit unei purtătoare de cuvânt din Alameda.
„Ar putea decide că nu prezintă niciun risc și ar putea permite continuarea acestuia”, a spus ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?
Fundul oceanelor este „un rezervor” de plastic, arată un studiu în premieră