Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?

16 05. 2024, 11:23

This browser does not support the video element.

Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a anunțat că „în perioada iulie 2023 – mai 2024 au fost descoperite, confirmate și publicate alte 30 de stele variabile”.

Până acum, alte două stele, descoperite în 2019 și 2023, purtau deja numele orașului Bârlad, Barlad V1 şi Barlad V2. Însă acum, numărul stelelor cu numele orașului Bârlad a ajuns la 32.

„Povestea noilor descoperiri a început acum aproximativ un an, când împreună cu Alexandru Dumitriu, român stabilit în Scoția – Marea Britanie, membru în Astroclubul Călin Popovici din Galați, am realizat un program de fotometrie avansată. Acest soft este special conceput să detecteze variații de lumină foarte fină, de la obiectele studiate de noi, în locuri aleatorii de pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee”, a transmis Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Astronomii au detectat „o mulțime de stele variabile”

Programul a avut ca scop principal testarea echipamentului și detectarea tranzitelor de exoplanete, adică planetele ce se rotesc în jurul altor stele și nu pot fi observate în mod direct de pe Pământ. În urma testelor, astronomii și-au dat seama că au putut detecta „o mulțime de stele variabile, în special pe cele din catalogul Gaia DR3, dar spre surprinderea noastră şi alte variabile noi care nu erau înregistrate la AAVSO”, potrivit unui anunț al Planetariului şi Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Credit foto: Ciprian Vîntdevară/procesare: Alexandru Dumitriu – august 2023

„În imagine sunt cinci stele variabile noi din constelaţia Lebăda, toate aflate în zona cu nebuloasele Crescent (NGC 6888/Caldwell 27) şi Soap Bubble Nebula: Barlad V4, Barlad V5, Barlad V7, Barlad V20, Barlad V21”, a mai explicat Vîntdevară.

O stea variabilă este o stea a cărei luminozitate (magnitudine) se schimbă. Astfel de variații în luminozitate pot fi cauzate de o schimbare în lumina emisă sau de un obiect care blochează parțial lumina de la stea, cum ar fi o planetă.

Numărul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare

Pentru astronomi, principala provocare a fost dezvoltarea unui program prin care să fie analizate în același timp mai multe stele și care să fie compatibil cu „formatul imaginilor şi cu caracteristicile telescopului”. Astfel, programul dezvoltat de cercetătorii români are acces automat la o bază de date online de la telescoape spațiale precum Gaia și TESS, astfel că stelele variabile descoperite pot fi confirmate și validate.

„Estimăm că pe viitor numărul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare, pentru că procesul de cercetare și confirmare nu s-a încheiat încă. Mai sunt în analiză încă cel puțin 30 – 40 de alte noi stele variabile”, au mai precizat cercetătorii Observatorului Astronomic din Bârlad.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial

Astronomii au descoperit un vulcan uriaș pe Marte, în una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale planetei

Ce au descoperit astronomii din Galați atunci când au studiat o stea din constelația Fecioara?

Un observator astronomic din România a surprins un obiect care gonește printre stele