Soarele tocmai a produs cea mai puternică erupție din ciclul solar actual, care a început în 2019, au transmis oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA.
Erupția „monstruoasă” a fost de categoria X 8,7, astfel că a fost cu mult mai puternică decât erupția de X 2,2 observată în urmă cu doar câteva zile și care a declanșat pene radio și aurore în mai multe regiuni din lume, inclusiv în România.
Cu toate acestea, cea mai recentă erupție solară ar putea să nu producă furtuni geomagnetice sau aurore, pentru că grupul de pete solare din care a provenit este aflat la marginea părții vizibile a Soarelui, potrivit NOAA. Este posibil totuși să existe pene radio în mai multe locuri de pe Pământ.
Dacă erupția produce ejecții de masă coronală (eveniment cunoscut drept CME), adică explozii uriașe de particule solare, este puțin probabil ca acestea să afecteze în mod direct planeta noastră, așa cum s-a întâmplat în weekendul 11 și 12 mai 2024, atunci când NOAA a emis o alertă de gradul 4 de furtună geomagnetică, iar aurore au fost vizibile în mai multe regiuni ale lumii.
Ejecțiile de masă coronală care lovesc Pământul pot declanșa furtuni geomagnetice, care la rândul lor pot rezulta în apariția aurorelor, precum și alte efecte negative, cum ar fi perturbări ale sateliților și defecțiuni ale rețelelor electrice.
Potrivit LiveScience, același grup de pete solare, numit de cercetători 3664 și cunoscut a avea o lățime de 15 ori cât Pământul, este responsabil pentru erupția de X 2,2 și cea de X 8,7. Grupul a produs mai multe erupții de clasă X în ultima perioadă, dar în curând nu va mai fi vizibil de pe Pământ.
Erupțiile sunt clasificate pe mărimi în grupuri de litere, clasa X fiind cea mai puternică. Apoi, exploziile de clasă M sunt de 10 ori mai puțin intense decât clasa X, urmate de clasa C, iar apoi clasa B, și în final clasa A, cele din urmă neavând consecințe vizibile pe Pământ. În cadrul fiecărei clase, cifrele de la 1 la 10 (și chiar mai mult pentru clasa X) descriu forța unei erupții.
Toate aceste fenomene solare extreme (erupțiile solare, petele solare și ejecțiile de masă coronală) sunt tot mai obișnuite în timpul maximului solar, adică vârful din ciclul solar de 11 ani. Ciclul actual, numit de cercetători ciclul solar 25, a început în 2019, iar oamenii de știință cred că faza maximă va începe mai devreme decât a fost preconizat; asta dacă nu a început deja. Doar după ce maximul se va sfârși, iar activitatea solară se va domoli, cercetătorii vor ști cu certitudine când a avut loc apogeul.
Soarele nu a mai produs erupții mai puternice decât X 8,7 din septembrie 2017 încoace, atunci când a produs erupții de X 11,8 și X 13,3 la un interval de câteva zile distanță, arată spaceweatherlive.com.
Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ