Home » Știință » Felul cum arătăm ar fi fost decis chiar înainte de naștere, arată un studiu

Felul cum arătăm ar fi fost decis chiar înainte de naștere, arată un studiu

Felul cum arătăm ar fi fost decis chiar înainte de naștere, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.05.2024

Celulele stem embrionare care joacă un rol esențial în determinarea trăsăturilor noastre faciale în timpul dezvoltării pot fi împiedicate să crească atunci când sunt supuse unei presiuni crescute.

O echipă internațională de cercetători a analizat creșterea embrionilor de șoarece și de broască, precum și a embrioizilor umani (grupuri de celule embrionare dezvoltate în laborator) pentru a înțelege mai bine modul în care unele celule le spun altora cum să crească și să se diferențieze.

Aceștia au observat că, atunci când o creștere a presiunii hidrostatice a fost aplicată în exteriorul embrionului sau al embrioidului, căi importante de semnalizare celulară în celulele crestei neuronale au fost perturbate.

Constatările implică faptul că dezvoltarea țesuturilor ar putea fi afectată în momente cruciale ale dezvoltării unui animal, expunându-l riscului de malformații cranio-faciale. Se crede că aceste anomalii sunt cauzate de un amestec de factori genetici și de mediu, inclusiv de aportul de nutrienți.

,,Descoperirile noastre sugerează că malformațiile faciale ar putea fi influențate nu numai de genetică, ci și de indicii fizice din uter, cum ar fi presiunea”, spune neurobiologul Roberto Mayor de la University College London (UCL).

Un rol esențial în determinarea trăsăturilor noastre înainte de naștere

În ceea ce este cunoscut sub numele de inducție embrionară, celulele sunt trimise pe diferite căi biologice în timpul dezvoltării prin semnale chimice de la alte țesuturi din apropiere. Oamenii de știință cunosc o parte, dar nu toți factorii declanșatori care determină modul în care celulele stem interpretează aceste semnale, scrie ScienceAlert.

În special, analiza a avut în vedere o cavitate plină de lichid numită blastocoel, aproape de locul în care se dezvoltă creasta neurală. S-a demonstrat că presiunea asupra blastococelului scade activitatea unei proteine numite Yap, care, la rândul său, afectează un grup de molecule de semnalizare cunoscute sub numele de Wnt, care sunt responsabile pentru a spune crestei neuronale cum să se dezvolte.

Deși studiul nu a investigat cauzele presiunilor crescute din interiorul uterului uman, descoperirile oferă o perspectivă asupra influențelor mecanice asupra embrionului, în condițiile în care majoritatea studiilor tind să se concentreze în schimb pe influența factorilor biochimici.

,,Atunci când un organism se confruntă cu o schimbare a presiunii, toate celulele – inclusiv embrionul din interiorul mamei – sunt capabile să o simtă”, spune Mayor.

Un important pas înainte în înțelegerea modului în care se dezvoltă oamenii

Cercetarea le oferă oamenilor de știință un important pas înainte în înțelegerea modului în care se dezvoltă oamenii (și alte vertebrate), până la moleculele și semnalele individuale implicate în cele mai timpurii etape de formare.

Deși este clar că presiunea poate face ca semnalizarea crestei neuronale să devină mai puțin eficientă, rămâne de văzut cum anumite modificări ale mediului uterin ar putea da naștere unor rezultate specifice la un copil în curs de dezvoltare.

,,Lucrarea noastră arată că embrionii sunt sensibili la presiune, dar nu știm cât de sensibili sunt de fapt”, spune Mayor. ,,De exemplu, o schimbare a presiunii din interiorul uterului va putea oare afecta embrionul?”.

,,Acest lucru va necesita cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care schimbările din interiorul corpului, precum și presiunea din mediul înconjurător ar putea influența dezvoltarea embrionului uman.”

Cercetarea a fost publicată în Nature Cell Biology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenilor le place atât de mult buldogul francez pentru că le amintește de bebeluși

De ce nu avem amintiri de când eram bebeluși?

Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?

Muzica lui Mozart poate fi un analgezic pentru bebeluși

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase