Home » Știință » Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?

Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?

Publicat: 16.05.2024

Nivelurile mai ridicate avute de hormonul de stres din timpul sarcinii, cortizol, în trimestrul al treilea al sarcinii ar putea limita scorurile de coeficient de inteligență (IQ) la băieții în vârstă de 7 ani.

Aceasta este descoperirea unui studiu prezentat la al 26-lea Congres European de Endocrinologie, desfășurat la Stockholm. În mod surprinzător, nivelurile de cortizol din sânge nu sunt asociate cu scorurile IQ la fete, dar nivelurile mai ridicate de cortizon din urină au îmbunătățit scorurile acestora.

Concluziile subliniază rolul important pe care îl are hormonul de stres din timpul sarcinii în dezvoltarea fetală la băieți și fete în mod independent.

Cum influențează hormonul de stres din timpul sarcinii inteligența copilului?

Expunerea prenatală la cortizol, un hormon steroid care ajută organismul să răspundă la stres, este necesară pentru dezvoltarea fetală și se crede că influențează funcția cognitivă la copii mai târziu în viață. În timpul sarcinii, nivelurile de cortizol cresc și, în general, femeile gravide care poartă fete secretă mai mult cortizol decât cele cu băieți. Cu toate acestea, în placentă, enzima 11β-hidroxisteroid-dehidrogenază tip 2 (11β-HSD2) reglează cantitatea de cortizol care ajunge la fetus, convertind cortizolul în forma sa inactivă cunoscută sub numele de cortizon.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Odense, Danemarca, au demonstrat anterior că copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani au abilități de vorbire și limbaj mai avansate atunci când mamele lor au niveluri ridicate de cortizol în trimestrul al treilea al sarcinii.

În acest studiu, cercetătorii au analizat datele privind nivelurile de cortizol și cortizon ale 943 de femei gravide în trimestrul al treilea și rezultatele testelor de IQ ale 943 de copii în vârstă de 7 ani, din Cohorta de Copii din Odense. Oamenii de știință au descoperit că femeile gravide care purtau un băiat aveau niveluri mai scăzute de cortizol circulant în sânge decât femeile care purtau o fată.

Rezultate diferite la fete față de băieți

În plus, băieții expuși la niveluri mai ridicate de cortizol în uter au obținut scoruri mai scăzute la testele de IQ la vârsta de 7 ani. Fetele de aceleași vârste au obținut scoruri mai bune la testele de IQ atunci când mamele lor aveau niveluri mai ridicate de cortizon în urină, scrie Medical Xpress.

„Până în prezent, acesta este primul studiu care investighează asocierea dintre nivelurile de cortizon din urină în timpul sarcinii și scorurile de IQ la copii. În timp ce alte studii au analizat doar cortizolul circulant în sânge în timpul sarcinii și IQ-ul copilului, noi suntem primii care am examinat și mostrele de urină, precum și mostrele de sânge și am investigat băieții și fetele separat”, a declarat autoarea principală, dr. Anja Fenger Dreyer.

„Rezultatele noastre arată că fetele ar putea fi mai protejate de activitatea placentară a 11β-HSD2, în timp ce băieții ar putea fi mai vulnerabili la expunerea prenatală la cortizolul fiziologic matern”, adaugă cercetătoarea.

„Deși studiul nostru anterior a arătat că expunerea prenatală la cortizol a fost asociată pozitiv cu dezvoltarea limbajului, în acest studiu expunerea prenatală la cortizol, ‘direct’ prin cortizolul seric și ‘indirect’ prin cortizonul din urină, este asociată negativ cu scorurile de IQ”, a continuat dr. Fenger Dreyer.

„Acest lucru ar putea însemna că nivelurile ridicate de expunere prenatală la cortizol ar putea avea un efect temporar asupra dezvoltării cognitive a copilului. De asemenea, ar trebui remarcat faptul că vocabularul la copii a fost raportat de părinți în studiul nostru anterior, în timp ce IQ-ul copiilor în acest studiu a fost evaluat de psihologi specializați”, încheie ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Măduva spinării poate acționa independent de creier, arată studiile

Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei

Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație

Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase