„Mâna lui Dumnezeu”, structura cosmică de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală

11 05. 2024, 13:34

This browser does not support the video element.

Instrumentul Dark Energy Camera (DECam) a surprins o mână misterioasă care se întinde din galaxia Calea Lactee și pare să apuce stelele dintr-o altă galaxie spirală. Este vorba despre „Mâna lui Dumnezeu”, o structură de-a dreptul spectaculoasă, însă deloc supranaturală. 

„Mâna lui Dumnezeu” este de fapt o globulă cometară cunoscută oamenilor de știință drept CG 4. Este situată la aproximativ 1.300 de ani-lumină de Pământ, în constelația Pupa (Puppis) din galaxia Calea Lactee. Globulele cometare sunt o subclasă a globulelor Bok (sau Globulele lui Thackeray), adică nori denși și izolați de gaz și praf înconjurați de material fierbinte și ionizat, potrivit Space.com.

Dark Energy Camera (DECam) este un instrument instalat la bordul Telescopului de 4 metri Victor M. Blanco de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile, principala platformă pentru investigațiile astronomice cu cerul sudic.

Globulele cometare sunt un mister pentru oamenii de știință

În ciuda denumirii, globulele cometare nu au nimic de-a face cu cometele. Numele provine de la faptul că aceste nebuloase își pierd materialul, iar astfel este creată o coadă lungă ce seamănă cu cele observate la comete.

Globulele cometare sunt un mister pentru oamenii de știință pentru că nu se știe exact ce anume produce structura lor. Cercetătorii cred că structura globulelor cometare ar putea fi creată de vânturile stelare ce curg de la stelele fierbinți și masive din jurul lor, sau de la supernovele ce au loc atunci când stelele mor.

Oamenii de știință mai sugerează că două mecanisme care ar putea crea o globulă cometară precum CG 4. Unul dintre aceste mecanisme apare atunci când vânturile stelare și radiația de la stelele masive „sculptează” gazul și praful într-o formă asemănătoare unei comete; cel de-al doilea mecanism ar putea avea de-a face cu nebuloasele sferice perturbare de supernovele din apropiere.

Tot ce-a mai rămas de la o stea masivă care a murit

Nebuloasele Bok există peste tot în galaxia noastră, dar cele mai multe, precum „Mâna lui Dumnezeu” și alte 30, sunt situate în Nebuloasa Gum, numită și Gum 12. Aceasta este un nor uriaș de gaz la aproximativ 1.400 de ani-lumină depărtare de noi, în constelațiile Pupa și Velele.

Gum 12 ar putea fi tot ce-a mai rămas de la o stea masivă care a murit într-o explozie de supernova în urmă cu 1 milion de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european

Au dovedit matematicienii că există Dumnezeu? Intelectualul din secolul XX care s-a apropiat cel mai mult

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Planul NASA pentru salvarea misiunii Voyager. Cum va continua să facă descoperiri în spațiul interstelar?