Home » Știință » Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!

Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!

Alertă de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!
Sursa foto: NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO) /Profimedia
Publicat: 11.05.2024

O pată solară colosală, denumită AR3664 de oamenii de știință, a produs cea mai puternică erupție a sa de până acum, iar Pământul este chiar în bătaia focului.

Erupția a atins un maxim în ziua de 10 mai, la ora 09:54 (ora României), declanșând pierderi temporare sau complete de semnale radio de frecvență înaltă în Asia, Europa de Est și Africa de Est.

„Regiunea 3664 a crescut considerabil și a devenit mult mai complexă din punct de vedere magnetic. Asta duce la probabilitate crescută de erupții solare în următoarele zile”, a informat Administrația Națională Atmosferică și Oceanică (NOAA).

Explozii intense de radiație electromagnetică

Petele solare sunt erupții pe suprafața Soarelui care emit explozii intense de radiație electromagnetică. Acestea sunt clasificate pe mărimi în grupuri de litere, clasa X fiind cea mai puternică. Apoi, exploziile de clasă M sunt de 10 ori mai puțin intense decât clasa X, urmate de clasa C, iar apoi clasa B, și în final clasa A, cele din urmă neavând consecințe vizibile pe Pământ. În cadrul fiecărei clase, cifrele de la 1 la 10 (și chiar mai mult pentru clasa X) descriu forța unei erupții.

Erupțiile solare puternice precum cea mai recentă pot cauza pene de unde radio pe partea luminată a Pământului în momentul erupției. Penele de unde radio sunt cauzate de pulsațiile puternice de raze X și radiația extremă de ultraviolete din timpul erupției.

Pata solară AR3664 este de 15 ori cât Pământul

Radiația ajunge pe Pământ cu viteză luminii și ionizează partea superioară din atmosfera terestră. Asta produce un mediu de înaltă densitate pentru semnalele radio de înaltă frecvență, iar undele radio care interacționează cu electronii din straturile ionizate pierd energie din cauza coliziunilor mai frecvente, iar asta duce la degradarea sau pierderea completă a semnalelor radio, potrivit LiveScience.

Cu o lungime de aproape 200.000 de kilometri de la un capăt la altul, pata solară AR3664 a ajuns la o lățime de 15 ori cât Pământul, informează Spaceweather.com.

Alertă de furtună geomagnetică pentru weekendul 11 și 12 mai

De asemenea, erupția recentă a fost însoțită de o explozie uriașă de plasmă și câmp magnetic, evenimentul cunoscut drept CME (ejecție de masă coronală). Cercetătorii de la NOAA au emis o alertă de furtună geomagnetică de gradul 4 pentru weekendul 11 și 12 mai, iar activitatea geomagnetică prezisă este rezultatul mai multor ejecții de masă coronală aflate în drum spre planeta noastră după alte erupții solare cu câteva zile înainte, arată Space.com.

Pata solară este atât de mare încât poate fi văzută de pe Pământ fără magnificare. Așadar, dacă mai aveți la îndemână ochelari de eclipsă, aceștia pot fi folosiți pentru a observa Soarele și pentru a căuta pata solară gigantică. Este IMPORTANT de precizat că NU trebuie să ne uităm niciodată direct la Soare fără protecție!

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate

Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ

Un nou record mondial pentru „Soarele Artificial” al Coreei de Sud!

Cum „arde” Soarele dacă nu există oxigen în spațiu?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase