Home » Știință » Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate

Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate

Publicat: 11.05.2024

Chiar și doar câteva zile de lucru în ture de noapte tulbură ritmurile proteinelor legate de reglarea glicemiei sanguine, de metabolismul energetic și de inflamație, procese care pot influența dezvoltarea afecțiunilor metabolice cronice. Concret, turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate.

Descoperirea, rezultată dintr-un studiu condus de cercetători de la Washington State University și Pacific Northwest National Laboratory, ambele din SUA, oferă indicii noi despre motivul pentru care turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate, dar și de alte tulburări metabolice.

„Sunt procese legate de ceasul biologic principal din creierul nostru care spun că ziua e zi și noaptea e noapte și alte procese care urmează ritmuri stabilite în alte părți ale corpului care spun că noaptea e zi și ziua e noapte”, a declarat autorul principal al studiului, Hans Van Dongen, profesor la Colegiul de Medicină Elson S. Floyd al WSU.

„Când ritmurile interne sunt dereglate, ai acest stres durabil în sistem care, credem noi, are consecințe pe termen lung asupra sănătății”, spune profesorul.

Turele de noapte pot crește riscul de diabet și obezitate, dar și de alte boli

Deși este nevoie de mai multe cercetări, Van Dongen a spus că studiul arată că aceste ritmuri perturbate pot fi observate în doar trei zile, ceea ce sugerează că intervenția timpurie pentru prevenirea diabetului și a obezității este posibilă. O astfel de intervenție ar putea să contribuie la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Publicat în Journal of Proteome Research, studiul a implicat un experiment de laborator controlat cu voluntari care au fost plasați în programe simulate de ture de noapte sau de zi timp de trei zile. După ultima lor tură, participanții au fost ținuți treji timp de 24 de ore în condiții constante de lumină, temperatură, poziție și aport alimentar pentru a măsura ritmurile biologice interne fără interferențe din afară.

Mostrele de sânge recoltate la intervale regulate pe parcursul celor 24 de ore au fost analizate pentru a identifica proteinele prezente în celulele sistemului imunitar bazat pe sânge. Unele proteine aveau ritmuri strâns legate de ceasul biologic principal, care menține corpul pe un ritm de 24 de ore. Ceasul principal este rezistent la schimbările programelor de ture, așa că aceste ritmuri proteice nu s-au schimbat prea mult în răspuns la programul de ture de noapte.

Cu toate acestea, majoritatea celorlalte proteine aveau ritmuri care s-au schimbat semnificativ la participanții în ture de noapte în comparație cu cei în ture de zi, notează Medical Xpress.

Schimbările de glucoză

Analizând mai atent proteinele implicate în reglarea glucozei, cercetătorii au observat o inversare aproape completă a ritmurilor glucozei la participanții în ture de noapte. Oamenii de știință au descoperit și că procesele implicate în producția și sensibilitatea la insulină, care lucrează în mod normal împreună pentru a menține nivelurile de glucoză într-un interval sănătos, nu mai erau sincronizate la participanții în ture de noapte.

Cercetătorii au declarat că acest efect ar putea fi cauzat de reglarea insulinei care încearcă să anuleze schimbările de glucoză declanșate de programul de ture de noapte. Ei au spus că aceasta ar putea fi o reacție sănătoasă în momentul respectiv, deoarece nivelurile alterate de glucoză pot deteriora celulele și organele, dar ar putea fi problematică pe termen lung.

„Ceea ce am arătat este că putem vedea cu adevărat o diferență în modelele moleculare între voluntarii cu programe normale și cei cu programe care sunt nealiniate cu ceasul lor biologic”, a spus Jason McDermott, cercetător computational din Divizia de Științe Biologice a PNNL.

„Efectele acestei nealinieri încă nu au fost caracterizate la acest nivel molecular și în acest mod controlat”, adaugă el.

Următorul pas al cercetătorilor va fi să studieze lucrători reali pentru a determina dacă turele de noapte provoacă schimbări similare de proteine la lucrătorii în ture pe termen lung.

Vă recomandăm să citiți și:

Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani

Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!

Un studiu șocant arată că multe medicamente împotriva cancerului sunt apă de ploaie

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase