Home » Știință » O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor de risc comun

O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor de risc comun

O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor de risc comun
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.05.2024

Știm că moștenirea a două copii ale unei anumite variante genetice, numită apolipoproteina E4 (APOE4), crește considerabil riscul de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață.

Acum, un nou studiu a descoperit că persoanele cu două copii ale APOE4 sunt aproape sigur că vor dezvolta Alzheimer dacă trăiesc suficient de mult timp. Descoperirile sugerează că cele două copii nu sunt doar un factor de risc, ci și o cauză care stă la baza bolii, ceea ce înseamnă că ar putea fi considerată o formă genetică distinctă de Alzheimer.

În cadrul unei analize a peste 13.000 de persoane, cercetătorii din Spania și SUA au descoperit că 95 % dintre persoanele de peste 65 de ani cu două copii ale APOE4 prezentau markeri biologici în lichidul cefalorahidian care sunt tipici pentru o formă genetică a bolii Alzheimer.

,,Datele arată în mod clar că a avea două copii ale genei APOE4 nu numai că poate crește riscul, dar și anticipează apariția bolii Alzheimer, ceea ce întărește necesitatea unor strategii preventive specifice”, spune neurologul Alberto Lleó de la Institutul de Cercetare Sant Pau din Barcelona, co-autor principal al studiului.

Se știe că mutațiile în alte trei gene cauzează boala Alzheimer autosomal dominantă cu debut precoce (ADAD). Se crede că o copie suplimentară a uneia dintre aceste gene, APP, joacă un rol în apariția bolii Alzheimer la peste jumătate dintre persoanele cu sindrom Down.

Dar aceste cazuri moștenite, cu debut precoce, sunt rare. Majoritatea cazurilor de Alzheimer apar sporadic, mai târziu în viață, fără o cauză genetică cunoscută. Gena APOE, în special varianta APOE4, este un factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer cu debut tardiv, scrie ScienceAlert.

O cauză care stă la baza bolii

Cercetătorii au analizat mostre de creier postmortem de la 3.297 de donatori de la Centrul Național de Coordonare Alzheimer, precum și scanări ale creierului și date privind biomarkerii de la 10.039 de pacienți din cinci cohorte clinice. Datele postmortem au inclus 273 de persoane cu două copii ale APOE4, iar cohortele clinice au inclus 519.

Majoritatea studiilor îi grupează pe toți cei cu una sau două copii ale APOE4, dar analiza a constatat că cei cu două au un model de modificări ale biomarkerilor similar cu cele din ADAD și sindromul Down, mai degrabă decât cele observate la persoanele cu o singură copie a APOE4. Persoanele cu două copii prezintă, de asemenea, modificări specifice ale dimensiunii regiunilor cerebrale asociate cu memoria, ceea ce ar putea afecta modul în care se prezintă boala Alzheimer.

Începând cu vârsta de 55 de ani, majoritatea persoanelor cu două copii ale APOE4 au avut niveluri mai ridicate ale biomarkerilor Alzheimer decât cele cu două copii ale unei variante APOE diferite și mai puțin riscante, numită APOE3. Până la vârsta de 65 de ani, aproape toți cei cu două copii ale APOE4 prezentau niveluri anormale de amiloid în lichidul cefalorahidian.

În cazul bolii Alzheimer, beta-amiloidul și tau, ambele proteine esențiale pentru funcționarea creierului, devin toxice și se aglomerează împreună. Plăcile amiloide formează aglomerări în exteriorul neuronilor, iar încurcăturile tau îi deteriorează din interior.

Gena este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer

,,Această genă este cunoscută de peste 30 de ani și se știa că este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer„, spune primul autor Juan Fortea, neurolog la Institutul de Cercetare Sant Pau.

,,Dar acum știm că practic toate persoanele cu această genă duplicată dezvoltă biologia Alzheimer. Acest lucru este important, deoarece ei reprezintă între 2 și 3 la sută din populație”.

De asemenea, au descoperit că homozigoții APOE4 încep să aibă simptome la aproximativ 65 de ani, cu aproximativ zece ani mai devreme decât cei care poartă alte variante ale genei APOE.

,,Studiul concluzionează că homozigoții APOE4 reprezintă o formă genetică a bolii Alzheimer, sugerând necesitatea unor strategii de prevenire, studii clinice și tratamente individualizate”, scriu autorii.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer

A fost descoperit motivul pentru care boala Alzheimer este mai frecventă la femei

Dieta keto amână evoluția bolii Alzheimer la șoareci

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase