Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă în ficat

Publicat: 11.05.2024

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit un nou tip de celulă din ficat care are un rol critic în repararea daunelor.

Aceste „celule lider” sunt responsabile pentru aducerea țesutului sănătos în răni pe măsură ce se vindecă după o leziune, umplând practic golul și permițând regenerarea celulară.

Acest nou tip de celulă din ficat ar putea fi folosit pentru a crea tratamente noi pentru bolile de ficat, spun cercetătorii.

Oamenii de știință și-au descris descoperirile într-un articol publicat în revista Nature.

Un nou tip de celulă din ficat ajută organul să se regenereze

„Tehnologiile de vârf ne-au permis să studiem regenerarea ficatului uman în înaltă definiție pentru prima dată, facilitând identificarea unui tip de celulă care este crucială pentru repararea ficatului”, a declarat dr. Neil Henderson, coautor al studiului și profesor la Centrul de Cercetare a Inflamației la Universitatea din Edinburgh (Scoția).

„Sperăm că descoperirile noastre vor accelera descoperirea de tratamente noi, atât de necesare pentru pacienții cu boli de ficat”, continuă el.

Ficatul ajută la eliminarea toxinelor din sânge, produce bilă pentru eliminarea deșeurilor digestiei și metabolizează medicamentele. De asemenea, ficatul are capacitatea remarcabilă de a se repara singur după daune, de exemplu cauzate de infecții virale precum hepatita, leziuni induse de medicamente și boala ficatului alcoolic.

Cu toate acestea, uneori, ficatul este atât de deteriorat încât nu poate să se vindece destul de repede, ceea ce duce la insuficiență hepatică acută, care afectează mai mult de 2.000 de americani pe an. Această afecțiune poate apărea în decurs de 48 de ore, provocând simptome precum îngălbenirea pielii, sângerări excesive, umflarea creierului și disfuncția mai multor organe.

În funcție de cauză, unele cazuri de insuficiență hepatică acută, de exemplu cele induse de otrăvire, pot fi tratate cu medicamente. Cu toate acestea, în cazurile severe, singura vindecare este un transplant de ficat de urgență. Prin urmare, există o nevoie urgentă de noi terapii care să îmbunătățească capacitatea naturală a ficatului de a se vindeca singur, spun autorii noului studiu.

Ce face ficatul pentru a se vindeca?

Pentru a caracteriza mai bine acest proces de vindecare, Henderson și colegii săi au studiat țesutul hepatic de la pacienți cu insuficiență hepatică acută care au primit ulterior transplanturi. Deși multe celule hepatice de la acești pacienți s-au putut multiplica, ficatul lor încă prezenta semne de daune semnificative. Echipa s-a întrebat, așadar, dacă repararea ficatului necesită mai mult decât simpla producere de celule noi pentru a le înlocui pe cele deteriorate.

Astfel, echipa a secvențiat genele fiecărei celule hepatice, comparându-le pe cele ale pacienților cu insuficiență hepatică acută cu cele ale persoanelor sănătoase. Acest lucru le-a permis să creeze un „atlas” al regenerării ficatului, evidențiind ce celule erau active și când în timpul procesului de reparare, inclusiv celulele lider recent descoperite, notează Live Science.

Echipa a observat, de asemenea, aceste celule la șoareci pe măsură ce au ajutat la repararea ficatului după leziuni induse de acetaminofen. Au observat că în timpul vindecării rănii, apar mai întâi celulele lider, pentru a închide rapid rana, înainte ca proliferarea celulară să ajute la sigilarea ulterioară a golului. Acest lucru sugerează că ficatul prioritizează închiderea rănii înainte de a face țesut nou pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în organ din intestin și provocarea unei infecții generalizate, au scris autorii în studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase