Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?

09 05. 2024, 17:00

This browser does not support the video element.

Deținerea unei prezențe umane permanente pe suprafața selenară necesită capacitatea de a utiliza resurse găsite pe Lună; nu totul poate fi adus de pe Pământ. Dar este puțin probabil ca baza să poată fi chiar în centrul a tot. Unele lucruri vor trebui transportate. Mașinile (buggy-urile) pe Lună nu sunt ceva nou, dar cercetătorii iau în considerare ceva cu totul diferit: cale ferată pe Lună care se folosește de levitație.

Proiectul se numește FLOAT, acronimul de la Flexible Levitation On A Track. Scopul este de a oferi un transport autonom, fiabil și eficient. Proiectul vizează mutarea încărcăturilor de la și către zonele de aselenizare și transportul solului selenar (regolit) de la locația de extragere la locul în care este folosit pentru construcții.

Ceea ce este interesant la o cale ferată pe Lună este că șinele nu sunt fixe. Acestea sunt desfășurate direct pe regolit, astfel că FLOAT necesită o pregătire minimă a locului. Roboții care levitează se vor deplasa pe deasupra șinelor, iar faptul că nu au roți sau picioare este avantajos deoarece nu trebuie să se confrunte cu regolitul ascuțit și cu puterea sa de a deteriora.

O cale ferată pe Lună ar putea folosi un sistem neobișnuit

Calea flexibilă din film este făcută dintr-un strat de grafit care permite levitația diamagnetică, în timp ce un circuit flexibil generează propulsie electromagnetică. Al treilea strat este de fapt opțional, dar este un panou solar astfel încât atunci când se află în lumina soarelui, sistemul nu necesită nici măcar energie externă. În timp ce roboții pot avea dimensiuni diferite, echipa estimează că 100 de tone de materiale pot fi mutate pe parcursul mai multor kilometri în fiecare zi, notează IFL Science.

FLOAT este unul dintre cele șase Concepte Avansate Inovatoare ale NASA (NIAC) care au trecut la faza II. Altele includ un nou sistem de propulsie pentru a trimite astronauții pe Marte rapid și un concept de telescop spațial lichid. Pentru FLOAT, faza II se va concentra pe proiectarea și fabricarea unei versiuni în miniatură a sistemului care să fie testată într-un mediu analog selenar, precum și pe o înțelegere mai bună a impactului mediului avut de șine și de roboți și pe ce mai este necesar pentru a transforma acest concept în realitate.

Proiecte care ne aduc mai aproape de spațiu

„Aceste concepte diverse, asemănătoare științifico-fantasticului, reprezintă o clasă fantastică de studii din faza II. Colegii noștri de la NIAC nu încetează niciodată să uimească și să inspire, iar această clasă cu siguranță îi oferă agenției spațiale multe perspective de luat în considerare în ceea ce privește ceea ce este posibil în viitor”, a declarat John Nelson, director executiv al programului NIAC la NASA.

Aceste proiecte au primit 600.000 de dolari pentru a continua investigațiile de fezabilitate. Liderul FLOAT este Ethan Schaler, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA. Dacă sistemul continuă să se arate viabil, ar putea fi o infrastructură crucială pe Lună încă din anii 2030.

De asemenea, au fost anunțate proiecte din faza I și propunerile variază de la noi designuri de telescoape, tehnologii pentru a face planeta Marte mai puțin toxică și chiar un roi de nave spațiale mici care ar putea călători către cele mai apropiate stele în câțiva ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce s-a întâmplat atunci când Luna „s-a întors pe dos” în urmă cu 4,5 miliarde de ani?

Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial

Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului

O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron