Home » Știință » Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente

Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.05.2024

Conectivitatea de generația a cincea, sau 5G, pentru tehnologia celulară a fost standardul pentru rețele timp de aproape cinci ani, dar 6G se vede deja la orizont, iar dezvoltatorii încearcă să găsească modalități prin care să profite din plin de viteza de transfer de date de generație următoare.

O demonstrație de tehnologie efectuată în Japonia a arătat cum un prototip wireless a ajuns la viteze de transfer de date de 100 Gbps, adică de 10 ori mai rapid decât cel mai bun 5G, și de 500 de ori mai rapid decât un telefon inteligent 5G de capabilități medii.

Totul este încă în derulare, dar experimentul a arătat că este posibilă o conexiune stabilă peste 100 de metri. Avansurile în tehnologia comunicațiilor va avea nevoie de diverse forme de transmițători și receptori pe măsură ce rețeaua 6G va fi construită, iar mare parte din aceasta va depinde de inovații.

Tehnologia 6G promite viteze cu mult îmbunătățite

ScienceAlert mai menționează că demonstrația din Japonia a necesitat echipament de ultimă generație. Totuși, pe măsură ce tehnologia este dezvoltată, dimensiunea și costurile echipamentului vor fi treptat reduse.

Mai trebuie să ținem minte și că viteza de 10 Gbps pentru 5G este un ideal tehnic, în cele mai optime condiții, folosind cel mai puternic și mai optimizat hardware. Viteza medie 5G pentru telefoane mobile în SUA, în cazul celui mai bun operator 5G (T-Mobile), ajunge momentan la 186,3 Mbps.

Cu alte cuvinte, tehnologia 6G promite viteze cu mult îmbunătățite ce vor fi extrem de utile pentru totul, de la filme de înaltă rezoluție și până la comunicațiile între vehiculele autonome.

Nokia estima că 6G va fi disponibil în 2030

Cât despre 5G, vor exista și aici avansuri în ceea ce privește viteza de transfer de date sau capacitatea de rețea: mai multe dispozitive vor fi capabile să rămână conectate în același timp. Dacă ați pierdut vreodată semnalul la telefon la un concert sau un meci, știți prea bine cât de frustrant poate fi, iar 6G promite să elimine astfel de probleme.

În anumite situații, 6G ar putea face ca Wi-Fi să devină redundant, iar asta poate că deja a început să se întâmple odată cu tehnologia 5G. Poate că nu va mai fi necesar nici să instalăm cabluri enervante în locuințe sau birouri.

Spre exemplu, Nokia estima la un moment dat că 6G va fi disponibil la nivel comercial în 2030. Între timp, mai avem ceva de așteptat și îndurat cu rețelele 5G.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX a lansat primul satelit 5G din lume pe orbita joasă a Pământului

Test de cultură generală. Care este diferența dintre 4G, 5G și 6G?

Cercetătorii arată cum ar putea fi construită infrastructura 5G+

Portugalia a blocat accesul gigantului tehnologic chinez Huawei la rețeaua 5G

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase