O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate

02 05. 2024, 12:14

O nouă erupție extrem de puternică a avut loc pe suprafața Soarelui și a produs mai multe pene radio în regiunea Pacificului.

Erupțiile solare ce au loc pe suprafața stelei noastre emit cantități enorme și intense de radiație electromagnetică. Această apar atunci când energia magnetică se acumulează în atmosfera solară.

Erupțiile solare sunt clasificate în grupe, clasa X fiind cea mai puternică. Apoi mai sunt și erupțiile de clasă M, de 10 ori mai puțin puternice decât X, urmate de clasa C, care sunt de 10 ori mai puțin intense decât M, clasa B, care este de 10 ori mai puțin puternică decât C și în final clasa A, de 10 ori mai puțin intensă decât erupțiile de clasă B și care nu au consecințe vizibile pe Pământ.

Cea mai recentă erupție pe suprafața Soarelui

În cadrul fiecărei clase, numerele de 1 la 10 (și dincolo de clasa X) descriu forța erupției. Cea mai recentă, din 30 aprilie, a fost o erupție de M9,53, potrivit Space.com care citează Spaceweatherlive.com, fiind măsurată de satelitul NASA GOES-16, astfel că a fost la doar o fracțiune sub clasa X.

Penele de unde radio observate acum în regiunea Pacificului sunt destul de obișnuite la scurt timp după o erupție solară puternică, din cauza razelor X și a radiației ultraviolete emise în timpul evenimentului solar. Radiația vine spre Pământ cu viteza luminii și ionizează partea superioară a atmosferei planetei noastre atunci când ajunge la noi.

Ionizarea produce un mediu de înaltă densitate prin care semnalele radio trebuie să treacă pentru a susține comunicațiile pe distanțe lungi. Undele radio care interacționează cu electronii din straturile ionizat pierd energie din cauza coliziunilor mai frecvente, iar asta poate duce la semnale radio degradate sau complet absorbite.

Activitatea Soarelui este tot mai intensă

Radiațiile din 30 aprilie au afectat undele din partea luminată a Pământului la momentul erupției, adică regiunile din Pacific. „Marinarii și operatorii radio ar fi observat pierderea semnalului radio sub 20 MHz timp de până la 30 de minute”, potrivit Spaceweather.com.

Activitatea Soarelui este tot mai intensă pe măsură ce ne apropiem de maximul solar, adică vârful de activitate din ciclul de aproximativ 11 ani al Soarelui, după cum sugerează și frecvența cu care apar petele solare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ

Un nou record mondial pentru „Soarele Artificial” al Coreei de Sud!

O teorie halucinantă spune că Soarele ar fi conștient

Cum „arde” Soarele dacă nu există oxigen în spațiu?