Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol
Un om de știință care lucrează la misiunea Voyager de la NASA de mai bine de jumătate de secol a ajutat la ghidarea navelor spațiale tocmai până în spațiul interstelar, iar acum spune că sondele sunt în pericol.
Într-un interviu recent, Alan Cummings, fizician la NASA și Jet Propulsion Laboratory de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), care a făcut parte din misiunea sondelor de la bun început, a explicat că Voyager 1 și 2 sunt în mai mare pericol ca niciodată până acum, de când au părăsit bula protectoare a Soarelui.
În luna aprilie, cercetătorii de la NASA au anunțat că restabilit contactul cu sonda Voyager 1 după cinci luni de tăcere. A fost nevoie de eforturi mari, însă nici acum oamenii de știință nu sunt siguri ce anume s-a întâmplat și care a fost problema.
„Eu cred că razele cosmice galactice sunt de vină pentru majoritatea problemelor”
„Nu le știm pe toate. Dar eu cred că razele cosmice galactice sunt de vină pentru majoritatea problemelor”, a spus Cummings.
Deși cele cinci luni de tăcere ale sondei Voyager 1 au fost semnificative, aceasta nu a fost prima dată când cele două nave spațiale au dat de probleme. Momentan, Voyager 1 se află la 24,3 miliarde de kilometri de Pământ, în timp ce Voyager 2 a ajuns la 20,4 miliarde de kilometri depărtare.
În 2010, Voyager 2 a început să trimită înapoi pe Pământ mesaje fără sens. Cercetătorii nu știu nici măcar astăzi ce s-a întâmplat, dar Cummings crede că razele cosmice au fost de vină și atunci pentru că, așa cum a explicat chiar el, „galaxia este impregnată” cu acestea.
Ce anume produce aceste raze extraordinar de rapide?
În afară de această posibilă explicație, cercetătorii nu au idee ce anume produce aceste raze extraordinar de rapide, relatează Futurism.
Teoria predominantă este că ar fi cauzate de exploziile stelelor, eveniment cunoscut drept supernova, în urma cărora particule super-încărcate sunt aruncate în toate direcțiile. Șocul unei supernove este atât de violent încât particulele rămân fără învelișul lor, iar apoi cutreieră spațiul cosmic sub formă de nuclee; cel puțin asta spune teoria.
Indiferent de ce se întâmplă cu navele Voyager, Cummings crede că un lucru este cert: „Suntem la limită”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere
NASA se roagă pentru „un miracol” și speră să mai poată salva sonda Voyager 1
Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă