Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
O nouă descoperire făcută de cercetători din Danemarca și Suedia ar putea ajuta în aceste situații de urgență, reducând în același timp penuria globală de sânge.
Echipa a identificat un amestec de enzime produse de o specie de bacterii care se găsește în intestinele noastre și care, în cadrul studiilor de laborator, poate transforma globulele roșii în grupa universală O cu o ,,eficiență remarcabil de mare” – îmbunătățind o idee lansată în urmă cu 40 de ani.
La fel ca aproape toate celulele din corpul uman, globulele roșii sunt acoperite de un puf de structuri zaharoase unice. Acestea variază de la o persoană la alta, unele având structuri de tip A, iar altele de tip B. Unele au atât A, cât și B, iar altele nu au niciuna, care este desemnată drept O.
Sistemele imunitare care nu au văzut niciodată tipurile A sau B vor ataca și distruge aceste celule la vedere dacă le primesc într-o transfuzie, în timp ce sângele de tip O este mult mai acceptat de majoritatea beneficiarilor.
Datorită acestei versatilitati, stocurile de sânge de grupa O sunt adesea epuizate, în special în cazul urgențelor medicale, când medicii trebuie să acționeze rapid fără a cunoaște grupa de sânge a pacientului.
Enzimele sunt produse de o specie de bacterii
Transformarea globulelor roșii în grupa universală O nu este o idee nouă. Tehnica a fost inițiată în 1982, când oamenii de știință au descoperit o enzimă extrasă din boabele de cafea, care putea lipsi celulele de tip B de zaharurile lor de suprafață.
Dar reacția enzimatică era foarte ineficientă, ceea ce făcea ca utilizarea pe scară largă să fie nepractică și, în ciuda promisiunilor inițiale din studiile clinice, au apărut probleme de siguranță. Din motive necunoscute, sângele donatorului era uneori încă incompatibil cu primitorii, în ciuda faptului că celulele donatorului erau lipsite de aproape toți antigenii lor.
Așa că oamenii de știință au descoperit alte enzime în colecții de bacterii intestinale încă din 2019. Ceea ce este complicat este faptul că există acum, începând cu 2022, peste 40 de sisteme de grupe de sânge în afara sistemului ABO și a factorului rhesus cu care majoritatea sunt familiarizați.
Chiar și în cadrul grupelor de sânge A și B, există subtipuri, cu lungimi și densități diferite ale moleculelor semnătură care ies din membranele celulelor roșii.
,,Aici raportăm descoperirea unor enzime remarcabil de eficiente, nu doar împotriva antigenelor A și B, ci și împotriva extensiilor acestora”, scriu Mathias Jensen și Linn Stenfelt, doi bioingineri de la Universitatea Tehnică din Danemarca, în lucrarea publicată împreună cu colegii lor suedezi, scrie ScienceAlert.
Enzime candidate, produse de bacteria intestinală
Pe baza lucrărilor anterioare ale altor echipe, cercetătorii au selectat câteva enzime candidate produse de bacteria intestinală Akkermansia muciniphila și au tratat cu ele globulele roșii – de la mai mulți donatori și de la diferite subtipuri A și B.
Important este că, pentru o potențială utilizare clinică, enzimele au fost incubate cu concentrații ridicate de globule roșii, la temperatura camerei și timp de numai 30 de minute – îmbunătățind astfel condițiile de procesare mai lungi și mai puțin eficiente ale candidaților anteriori.
În mod crucial, enzimele alese au eliminat, de asemenea, toate cele patru extensii cunoscute ale antigenelor de grup A și B din celulele roșii, pe lângă antigenele A și B mai scurte, canonice, ale altor subtipuri de sânge.
Îndepărtarea extensiilor lungi și zaharoase a redus incompatibilitatea celulelor de tip B tratate cu eșantioanele de plasmă la mai puțin de 9 procente și a făcut ca reacțiile să fie mai puțin severe acolo unde acestea au avut loc.
Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege de ce o mică parte a globulelor roșii, aparent fără zahăr, continuă să aibă reacții încrucișate cu plasmele de grup O și pentru a îmbunătăți conversia celulelor sanguine de grup A.
Studiul a fost publicat în Nature Microbiology.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Virusurile din intestinele oamenilor ar putea ajuta la reglarea stresului
Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată